LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatno predavanje

Istraživač sa Sveučilišta Coventry: „Ako ne hoda, ne pliva, ne kvače kao algoritam, onda vjerojatno nije algoritam”

U sklopu programa „Ljeto u Kružnoj”, istraživač Centra za Postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry Marcell Mars održat će besplatno predavanje u kojem će se baviti temom algoritma.

U sklopu programa „Ljeto u Kružnoj”, istraživač Centra za Postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry Marcell Mars održat će besplatno predavanje u kojem će se baviti temom algoritma.

Udruga Drugo more organizira predavanje istraživača i zagovarača slobodnog softvera Marcella Marsa pod nazivom Ako ne hoda, ne pliva, ne kvače kao algoritam, onda vjerojatno nije algoritam. Predavanje će se održati ovog utorka, 28. srpnja s početkom u 20 sati u riječkoj Kružnoj ulici, ispred Omladinskog kulturnog centra Palach. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje.

Kao što se nazire iz neobičnog naslova, predavač će se u izlaganju baviti temom algoritma, koji se definira kao konačan niz precizno definiranih, nedvosmislenih, računalno izvedljivih uputa korištenih za rješavanje problema ili za izvršavanje izračuna.
– Tek nakon što je odredila algoritam kao svoju glavnu jedinicu analize, informatika se kao znanost o obradi podataka uspješno uspostavila kao akademska disciplina. S druge strane, računarstvo kao znanost o računalima oduvijek je više bila usmjerena prema tržišnom uspjehu i nikada nije pridavala veliku važnost algoritmima kao nešto u čemu bi se programeri trebali predano usavršavati. Kroz cijelu povijest računala do danas, često se postavlja tko najviše doprinosi tehnološkim napredcima u tom polju: jesu li to entuzijastični korisnici, inženjeri s formalnim obrazovanjem, samouki hakeri ili pak vizijom nadahnuti poduzetnici i direktori tvrtki.

Polazeći od usporedbe Googlea i Amazona, s obzirom na njihove specifičnosti po pitanju infrastrukture, Mars će u izlaganju pratiti povijesnu putanju zbivanja koja su dovela do toga da danas između ostalog uspješno povezujemo računala u mrežu koju nazivamo oblakom, pitajući se kakve to ima veze s odnosom prema temi algoritama. – pojašnjavaju organizatori.
Marcell Mars, odnosno Nenad Romić (1972.), istraživač je u Centru za Postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry.
– Jedan je od osnivača web-dizajn studija ShePOoArts Airways (1997.), nevladine organizacije Multimedijalni institut – mi2 (1999.), net.kulturnog kluba MaMa (2000.) te izdavačkog projekta i produkcijskog kolektiva EGOBOO.bits (2001.). Inicijator je Razmjene vještina (2004.) i serije (ne)konferencija Ništa se neće dogoditi (2006.), koje su okupile hakersku zajednicu i entuzijaste tehničke kulture u regiji. S drugima je pokrenuo i razvija projekte Memory of the World i Pirate Care, od kojih je potonji dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U polju digitalnih medija organizirao je, producirao i kurirao brojne festivale, izložbe i konferencije, a samostalno radi i kao istraživač, programer i umjetnik. Njegov rad priznat je u stručnim pregledima relevantnih praksi medijskog dizajna, umjetnosti i društvenog angažmana u regiji. Istaknuta je javna ličnost za teme tehničke i pravne regulacije interneta, intelektualnog vlasništva i stvaralaštva. – dodaju iz organizacije. 
Predavanje je dio upravo započetog programa Ljeto u Kružnoj u organizaciji Saveza udruga Molekula, koji će se uz filmske projekcije, radionice, predavanja i slušaonice do kraja ljeta odvijati u Kružnoj ulici. Cilj je programa tu lokaciju, u skrivenom kutku samog centra Rijeke, održati živom. Tijekom ljeta, Omladinski kulturni centar Palach bit će otvoren od utorka do petka od 17 do 22 sata.

Dodatne informacije o predavanju nalaze se na poveznici
FOTO: DAMIR GAMULIN