LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DRŽAVNA MATURA 2024.

Istanbul glavni grad Turske? Nećete povjerovati u ove gafove s prošlogodišnje državne mature

Dok se maturanti spremaju za posljednja dva, možda najvažnija ispita državne mature mi se prisjećamo niza nevjerojatnih pogrešaka s prošlogodišnje državne mature.

Dok se maturanti spremaju za posljednja dva, možda najvažnija ispita državne mature mi se prisjećamo niza nevjerojatnih pogrešaka s prošlogodišnje državne mature.

Za sada su maturantima najveći problem na ovogodišnjoj maturi, stvarale riječi downshifting i pickleball na A razini iz engleskog jezika, no značajne greške u samim ispitima nisu prijavljivali. Međutim prethodne godine pokrale su se tri, i to ne baš male.

U neobičnoj situaciji našli su se učenici na višoj razini ispita iz matematike, gdje su u jednom zadatku svi ponuđeni odgovori bili netočni, odnosno odgovori su bili izraženi u krivoj mjernoj jedinici. Nacionalni centar je u konačnici zadatak poništio.

Ljetni rok mature završava kaznama za barem 10 učenika zbog korištenja mobitela



Druga sporna situacija bila je na ispitu iz politike i gospodarstva, koju je prijavio učenik iz jedne zagrebačke gimnazije. Postavljeno je pitanje „kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?“, a predviđeni odgovor bio je USKOK. Međutim USKOK je samostalno tijelo pod okriljem Državnog odvjetništva, odnosno nije Vladin ured. Usprkos prvobitnoj izjavi Nacionalnog centra da pitanje neće poništiti, u konačnici je to ipak napravljeno.

Državna matura piše se još samo ovaj tjedan, evo kada možete očekivati rezultate


Treći gaf na prošlogodišnjoj maturi potkrao se na ispitu iz hrvatskog jezika. U jednom od pitanja, iako nebitno za sami zadatak, pisalo je da je Istanbul glavni grad Turske, umjesto Ankara. Ovaj zadatak su iz Nacionalnog centra odlučili ostaviti, odnosno donijeli su odluku da ga nema potrebe poništavati jer se u njemu tražio odgovor na pitanje koja je od četiri rečenice napisana u skladu s pravilima o pisanju velikog i malog slova?“. Odnosno, odlučili su kako je sam zadatak, pravopis, imao prednost nad istinitošću same rečenice.

Učenici danas pišu hrvatski, a sutra matematiku, što znači da ima još vremena za prijave grešaka na ispitima mature. No, poništavanje pitanja kao i rezultati morat će čekati 10. srpnja.

FOTO: PIXABAY, ILUSTRACIJA