LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zavirili smo u prostorije NCVVO-a

Ispiti državne mature spremni su za slanje školama; NCVVO predstavio ovogodišnje uvjete

Zavirili smo u prostorije u kojima se vrše posljednje pripreme za provođenje državne mature. Saznajemo kako će ono izgledati ove godine s obzirom na koronavirus te što NCVVO misli o točnosti dojava o književnim djelima koja će se naći na esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika.

Zavirili smo u prostorije u kojima se vrše posljednje pripreme za provođenje državne mature. Saznajemo kako će ono izgledati ove godine s obzirom na koronavirus te što NCVVO misli o točnosti dojava o književnim djelima koja će se naći na esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika.

Ovogodišnja državna matura provodit će se u dvama epidemiološkim blokovima. U prvom koji će se odvijati od 8. do 24. lipnja pisat će se obvezni predmeti, dok će se ispiti iz izbornih predmeta provoditi od 25. lipnja do 3. srpnja 2020. godine. Maturanti će već 8. lipnja pisati test iz A razine hrvatskog jezika, a datume svih možete saznati na poveznici.

Prijavljeno je 120 430 ispita, od čega se 75,8% odnosi na obvezne predmete. Najviše se učenika prijavilo za pisanje B razine matematike te A razine hrvatskog jezika, dok za ispite iz češkog materinskog jezika i španjolskog jezika B razine ove godine nema prijavljenih.


Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić: U ovakvim će prostorijama za nekoliko tjedana 40 vanjskih djelatnika, 100 studenata i 1000 ocjenjivača sudjelovati u ispravljanju ispita državne mature.

Zbog epidemije bolesti COVID-19 državna matura će se ove godine polagati u ponešto izmijenjenim uvjetima. Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ispitni materijali na stolove se polažu prije ulaska ispitnika kako bi se smanjila interakcija između dežurnih profesora i polaznika. Polaznici ulaze jedan po jedan te u prostoriju sjedaju prema rasporedu izloženom na vratima ispitne prostorije.

Prilikom pisanja ispita obvezno je održavanje razmaka od 2 metra između dežurnih nastavnika i polaznika. Učenici na ispit donose vlastite kemijske olovke (plave ili crne boje), a dozvoljeno je i nošenje maski. Identitet pristupnika će se, u slučaju nošenja maske, provjeravati tako da će pristupnik nakratko skinuti masku i to na udaljenosti od 2 metra od osobe koja je zadužena za provjeravanje osobnih iskaznica.

Učenicima koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti (povišene temperature, kašlja ili poteškoća u disanju) nije dozvoljen dolazak na ispit. Oni će, u slučaju boljeg zdravstvenog stanja, državnu maturu polagati u jesenskom terminu.

Prema riječima ravnateljice NCVVO-a Ivane Katavić, ove je godine angažirano više dežurnih nastavnika, a obvezno je i dežurstvo u hodnicima. Ona se osvrnula i na odluku Ministarstva obrazovanja o uklanjaju dijela ispitnog gradiva. Navela je kako dio tiskanih ispita sadrži i gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda, ali nije potrebno odgovarati na ta pitanja. Dežurni nastavnici će, prema prethodno dobivenim uputama, polaznike usmeno obavijestiti o rednom broju pitanja na koja ne treba odgovoriti te će brojeve tih pitanja zapisati na ploči kako bi bili vidljivi tijekom cijelog termina pisanja ispita.


Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić u prostorijama u kojima se pripremaju ispiti državne mature.

Sve informacije o provođenju ispita mogu se pronaći na digitalnoj platformi U centru mature, na kojoj su, uz odgovore na sve nedoumice vezane uz provođenje mature, dostupni i zadaci iz dijela dosad provedenih ispita.

Ravnateljica je komentirala i česte objave u srednjoškolskim grupama, čiji autori iznose dojave o ispitnim pitanjima, koja se najčešće tiču esejskog dijela ispita iz hrvatskog jezika. Navodi kako su sigurnosni standardi dostave tiskanih obrazaca veoma visoki. Pitanja iz esejskog dijela stručni tim bira noć prije provođenja ispita, a školama se ta pitanja dostavljaju tek neposredno prije pisanja, što onemogućuje curenje informacija. Navela je i kako ona i njezin stručni tim često prate raznolike objave maturanata koji pokušavaju dokučiti na koja će se književna djela odnositi esejska pitanja. Te ih procjene veoma zabavljaju te poručuju maturantima kako se pitanja neće odnositi ni na što, a što već nisu učili.  

FOTO: STUDENTSKI.HR