LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskorištavanje situacije s koronavirusom

MUP upozorava na mailove koji vam mogu ukrasti podatke s računala

MUP poziva na oprez kod otvaranja e-mailova pristiglih od nepoznatih pošiljatelja. U tijeku je kampanja u kojoj se pod krinkom obavještavanja o koronavirusu kradu podaci iz računala.

MUP poziva na oprez kod otvaranja e-mailova pristiglih od nepoznatih pošiljatelja. U tijeku je kampanja u kojoj se pod krinkom obavještavanja o koronavirusu kradu podaci iz računala.

Nacionalni CERT izvijestio je da su počele phishing kampanje koje pokušavaju iskoristiti epidemiju koronavirusa, upozorilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Naime, dolazi do lažnog predstavljanja u e-mailovima i uvjeravanja korisnika da otvaranjem privitka pokrenu maliciozni kod na računalu. 


MUP navodi da trenutno traje jedna takva kampanja te da se napadači predstavljaju kao Svjetska zdravstvena organizacija. Dodaje i da su najčešće teme koje se u porukama koriste sljedeće: upozorenje iz zdravstvenih centara, informacije o širenju virusa, savjeti stručnjaka za zaštitu od zaraze, analiza o utjecaju virusa na gospodarske sektore ili na druga područja, ponude za ulaganja u lijekove, cjepiva, čudotvornu medicinu, proizvode za zaštitu, zanimljive činjenice/snimke o bolesti, važne izjave o izvoru virusa u kojima se ističe ljudska odgovornost iz određenih zemalja.

– Konkretno, kod ove kampanje naslov e-pošte je An important COVID-19 update for our community, a pošiljatelj se lažno prikazuje ovisno o primatelju (WHO@domena-na-koju-se-šalje). Privitak se distribuira pod imenom je COVID-19.img. – stoji na MUP-ovoj stranici

Foto: MUP

– Analizom je utvrđeno da se preuzimanjem gore spomenute .img datoteke na računalo s Windows operativnim sustavom sprema arhivirana zlonamjerna izvršna datoteka naziva Chance.exe koja pokreće potproces RegAsm.exe koji je loader za trojanski konj Agent Tesla. Radi se o poznatoj vrsti trojanskog konja koji preuzima podatke iz računala i šalje ih napadaču. – dodaju iz Ministarstva.

Na koncu pozivaju sve na dodatan oprez kod otvaranja poruka od nepoznatih pošiljatelja. Napominju da je potrebno koristiti antivirusne i antimalware alate te prijaviti policiji zlonamjerne online aktivnosti vezane uz koronavirus
FOTO: PIXABAY