LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb

Iseljeni studenti zagrebačkog fakulteta; kreće obnova od potresa

Poznato je i kada će završiti radovi, odnosno do kada bi zgrada fakulteta trebala biti prazna.

Poznato je i kada će završiti radovi, odnosno do kada bi zgrada fakulteta trebala biti prazna.

Započeli su radovi obnove Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije na Marulićevom trgu, piše Jutarnji. Zbog njih se od ponedjeljka rano ujutro diže prašina na zelenoj potkovi, a bageri operiraju zapadnom stranom trga koja je ograđena. Trenutno se zemljom zatrpavaju goleme rupe uz samu zgradu, a koje su, kad su iskopane, otkrile dio zida koji je bio pod zemljom desetljećima.

Zgrada FKIT-a će zbog radova biti prazna sve do travnja iduće godine jer tada je predviđen završetak njezine obnove vrijedne 50 milijuna kuna, od koje se dio financira iz fondova Europske unije.

Tijekom zagrebačkog i petrinjskog potresa zgrada je pretrpjela velika oštećenja: urušili su se dimnjaci, stradao je krov, odlomio se zid u predvorju, popadala je fasada, a oštećene su i plinske instalacije. Nakon potresa odmah je provedena hitna sanacija u vrijednosti od tri milijuna kuna pa su prostori postali privremeno uporabljivi.

Studenti i profesori FKIT-a sada su preselili u prostore Zagrepčanke i ostale dvije zgrade u kojima djeluje fakultet – jedna je na istoku Marulićeva trga, a druga, koja je u vlasništvu Tehničkog muzeja, nalazi se na Savskoj. Obje također čekaju obnovu.

Privremeno su zgradu fakulteta napustili i ostali korisnici – Odjel za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Ipak, za godinu dana trebali bi se vratiti u svoj stari dom.

– U Zagrepčanki su privremeno smješteni uredi nastavnika, referada, dekanat i druge službe, a ljetni semestar u cijelosti se provodio u učionicama i laboratorijima u druge dvije zgrade gdje još nisu započeti radovi. Kad se pokrenu radovi i na ostalim zgradama, fakultet će osigurati sve potrebne resurse za neometano studiranje. Ako bude potrebe i u laboratorijima naših glavnih industrijskih suradnika, kao i onih poput Hrvatskog vojnog učilišta – rekao je za Jutarnji dekan FKIT-a prof. dr. sc. Ante Jukić.

Dekan otkriva da se na zgradi na Marulićevom trgu provode i konstrukcijska i cjelovita obnova. Na bočnom zidu fakulteta već je montirana prva skela, a slične će ga uskoro sakriti cijelog. Kasnije će započeti i armiranobetonski radovi ojačanja konstrukcije, izolacija temelja, obnova krova, izgradnja lifta za osobe s invaliditetom te obnova i nadogradnja svih instalacija.
FOTO: UNSPLASH