LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hay Day u pravom životu

Inovativnost ili apsurd: Ulaganje u „digitalne svinje”, odnosno PigNFT

Decentralizirano financiranje proizvodnje na vrlo neobičan način.

Decentralizirano financiranje proizvodnje na vrlo neobičan način.

Novi projekt, Moja digitalna svinja, platforme GoAgro planira omogućiti ljudima da kupuju digitalne svinjske polovice.

GoAgro je digitalna platforma koju su razvile hrvatske tvrtke Agroporc, Byondi i Blok Be. Zamisao je ta da će platforma omogućiti građanima investiranje u budućnost hrane u Hrvatskoj preko blockchain-tehnologije, izvještava Poslovni.hr.

Prodaja Pig NFT-a prvi je digitalni projekt platforme i prvi pokušaj prodaje digitalnih svinja u Europskoj uniji, ali i u svijetu. Kako se nitko drugi nije sjetio prodavati ljudima imaginarne svinje?


Građani postaju digitalni farmeri

 

Projekt je koncipiran tako da građani postaju vlasnici virtualne svinje kupovinom Pig NFT-a na platformi GoAgro. Prilikom kupnje, virtualna svinja se predstavlja kao ekvivalent 100 kilograma stvarne svinje (jedna svinjska polovica), što znači da zapravo kupite jednu svinju, ali imate pola svinje. Nakon 900 dana, vaša se virtualna svinja pretvori u stvarnu. Možete pratiti kako raste u masi i to točno tri posto godišnje. To je stvarno sporo. U usporedbi sa stvarnim svinjama, ove digitalne imaju poteškoće u razvoju (i rastu).

Nakon što prođe tih 900 dana ili skoro tri godine, možete svoju virtualnu svinju zamijeniti za 107,5 kilograma svinjskog mesa. U slučaju da želite zadržati svoju svinju u imaginarnom obliku, možete se odlučiti i za tu opciju i zadržati svoj PigNFT kao investiciju.


Platforma GoAgro tek je u eksperimentalnoj fazi, a Pig NFT njihov je prvi i novi projekt. Investiranje u budućnost hrane u Hrvatskoj vrlo je inovativna ideja, ali koliko će kupaca svinjskih polovica zainteresirati ulaganje u NFT-ove?

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA