LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi i stambeno pitanje u krizi

Imamo pobjednički oglas: najam 500 eura, ne smiješ kuhati ni jesti meso, a vlasnica bi koristila stan svaka 3 mjeseca

Stambena situacija mladih u Hrvatskoj postaje sve alarmantnija. S neuspjehom APN programa, upitnim poreznim zakonima i apsurdnim uvjetima najmodavaca, mnogi mladi ostaju bez pristupa adekvatnom i priuštivom stanovanju.

Stambena situacija mladih u Hrvatskoj postaje sve alarmantnija. S neuspjehom APN programa, upitnim poreznim zakonima i apsurdnim uvjetima najmodavaca, mnogi mladi ostaju bez pristupa adekvatnom i priuštivom stanovanju.

U Hrvatskoj, gdje su cijene nekretnina dosegle rekordne visine, stambeno pitanje mladih postaje sve veći izazov. Programi poput APN-a, koji su trebali omogućiti mladima pristupačnije kupnje stanova uz subvencionirane kredite, pokazali su se neefikasnima, a tržište nekretnina sve je udaljenije od realnih potreba mladih obitelji i pojedinaca.
 

Neučinkovite mjere stambene politike


APN, ili Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja je prvotno osmišljena kao podrška mladima u kupnji prve nekretnine, izgubila je svoj efekt uslijed galopirajućih cijena nekretnina. Mnogi mladi se sada suočavaju s nemogućnošću pronalaska odgovarajućeg stana. Dodatni problem predstavlja novi porezni zakon, prema kojemu se mladima prilikom kupnje prve nekretnine otpisuje samo pola poreza, dok je prije nekoliko godina taj isti porez bio u potpunosti otpisan. 

Takva izmjena, umjesto olakšavanja stambenog pitanja, stvara dodatne financijske pritiske, a u trenutnim uvjetima tržišta nekretnina, gdje prodavatelji često postavljaju nerealne cijene, mnogima onemogućuje pristup osnovnoj potrebi – krovu nad glavom.

Ključni koraci na početku nove akademske godine i nekoliko korisnih studentskih savjeta


 

Iznajmila bi stan, uz restrikcije korištenja tog istog stana


Uz sve to, situaciju dodatno pogoršava ponašanje pojedinih najmodavaca. Na društvenim mrežama, u Facebook grupi TRAŽIM stan/sobu/cimera/cimericu u ZAGREBU jučer se pojavio oglas za iznajmljivanje stana u zagrebačkom naselju Prečko, koji savršeno ilustrira apsurdnost stambenog tržišta. Vlasnica traži mjesečnu najamninu od 500 eura za stan s brojnim restrikcijama – zabranjeno je kuhanje mesa, ribe, čak i jela s lukom i češnjakom. Dodatno, vlasnik bi povremeno dolazio u stan na nekoliko dana i za te mjesece bi najamnina bila umanjena za 150 eura.

FOTO: Facebook TRAŽIM stan/sobu/cimera/cimericu u ZAGREBU

Mladi u Europskoj uniji sve češće glasaju za krajnje desne opcije


Taj oglas izazvao je buru reakcija, a ubrzo je i uklonjen (bilo da ga je uklonila vlasnica ili administrator grupe).
 

Mladi su prisiljeni birati između visokih cijena i apsurdnih uvjeta stanovanja


Takvi uvjeti postavljaju pitanje – u kakvoj se to situaciji nalaze mladi u Hrvatskoj kad su prisiljeni birati između nerazumno visokih cijena najma i apsurdnih uvjeta stanovanja? Mnogi od njih nemaju izbora nego prihvatiti uvjete najmodavaca ili se vratiti živjeti s roditeljima jer su stanarine izvan dosega njihova budžeta. 

Dodatan problem stvara nepostojanje reguliranog tržišta najma, koje bi moglo zaštititi mlade najmodavce od takvih situacija, a rastući troškovi života samo dodatno otežavaju pronalazak povoljnog i stabilnog smještaja. Bez konkretnih reformi u stambenoj politici, poboljšanja poreznog sustava i ozbiljnijih regulacija tržišta nekretnina, perspektive za mlade u Hrvatskoj ostaju sumorne.

Obilježavamo 11 godina portala Studentski.hr: 11 generacija mladih, jedna zajednička priča



Stambeno pitanje mladih tako ostaje gorući problem koji hitno zahtijeva sustavno rješenje – kroz pravednije zakone, regulacije i promišljenu državnu intervenciju koja će odgovarati realnim potrebama i situaciji na tržištu nekretnina.
IZVOR: FACEBOOK TRAŽIM STAN/SOBU/CIMERA/CIMERICU U ZAGREBU
FOTO: FACEBOOK TRAŽIM STAN/SOBU/CIMERA/CIMERICU U ZAGREBU