LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tim Linetech

„Ideja je pretvoriti Rijeku u moderni, tehnološki napredni grad i mlade potaknuti da se trgnu“

Mladi trojac iz Rijeke odlučio je svoju ideju pretvoriti u stvarnost i olakšati parkiranje svojim sugrađanima. O njihovim planovima te o tome kako je sve započelo razgovarali smo s jednim od inovatora aplikacije, Jurajem Juričićem.

Mladi trojac iz Rijeke odlučio je svoju ideju pretvoriti u stvarnost i olakšati parkiranje svojim sugrađanima. O njihovim planovima te o tome kako je sve započelo razgovarali smo s jednim od inovatora aplikacije, Jurajem Juričićem.

Mladi trojac iz Rijeke – Juraj Juričić, Eris Margeta Kurdali i Emanuel Škrobonja odlučio je uzeti stvari u svoje ruke i poboljšati život u Rijeci. Zajedno su osmislili mobilnu aplikaciju Parking Rijeka, kojom građani mogu lako saznati gdje ima slobodno parkirno mjesto u gradu. O aplikaciji, njihovoj tvrtki te njihovim daljnim planovima za budućnost porazgovarali smo sa studentom FER-a i jednim od inovatora aplikacije, Jurajem Juričićem.

Kako je došlo do ideje za razvoj mobilne aplikacije Parking Rijeka? Što tom aplikacijim želite postići? 

Kako smo svi u firmi iz Rijeke, poznat nam je problem parkiranja u Rijeci – svatko se od nas našao u situaciji kašnjenja zbog zauzetih parkirališta. Problem nije što parkirnih mjesta nema dovoljno, nego vozač nema jednostavnu mogućnost saznati koje je parkiralište manje zauzeto. Nedavno su se po gradu pojavile table s ekranima koji prikazuju broj slobodnih mjesta na nekoliko parkirališta (Benčić, Obala, Zagrad B, ...), no oni prikazuju samo dio parkirališta u Rijeci, a i vozač nema vremena stati pored tih tabli i razmisliti koje mu parkiralište najviše odgovara. Zaključili smo kako je očito da infrastruktura postoji te smo počeli raditi na dohvatu podataka o slobodnim mjestima za sva parkirališta u gradu. Generalno, želimo postići manje gužve na parkiralištima, ali i pokrenuti svijest o IoT (Internet of Things) konceptu i kako to ljudima može olakšati svakodnevicu.

FOTO: Linetech

Tko je zaslužan za osmišljavanje mobilne aplikacije? Koliko vam je vremena trebalo da ju razradite do kraja? 

Ideju sam začeo ja u siječnju, kad sam napisao i prototip aplikacije. Vidjevši da ideja ima potencijala, podijelio sam je s ostatkom Linetechovog kreativnog tima (Emanuel Škrobonja, dizajner, i Eris Margeta Kurdali, izvršni direktor) te smo zajedno razradili koncept i složili dizajn. Uz ovaj trojac, u izradi je sudjelovalo još troje programera iz ekipe te nekoliko vanjskih suradnika. Aplikaciju smo razvijali 6 mjeseci, a konačni je oblik poprimila tek neposredno prije samog izdavanja. Naravno, i dalje radimo na nadogradnjama te pozivamo sve da nam dojave eventualne greške ili priđu s prijedlozima.

Što sve aplikacija nudi? 

Aplikacija na vrlo jednostavan, intuitivan način korisniku pruža informaciju o broju slobodnih mjesta na većini parkirališta pod rampom u gradu Rijeci te njihovu udaljenost. Popis parkirališta složen je prema udaljenosti od korisnika (bliža su parkirališta pri vrhu), a na samom se vrhu nalazi trenutno najbliže slobodno parkiralište. Sve je to dostupno bez ikakve potrebe za korisničkom interakcijom – bez klika, imajući na umu brzo korištenje. Uz to, aplikacija prikazuje i trenutno aktualne cijene te radno vrijeme parkirališta, pritiskom na pojedino parkiralište. Aplikacija je trenutno dostupna samo za Android uređaje, a u planu je razvoj i za iOS, ovisno o interesu građana.

FOTO: Linetech

Zajedno ste osnovali vlastitu tvrtku. Kako je došlo do toga?

Linetech smo originalno osnovali Eris i ja 2013. godine, nakon što smo već neko vrijeme surađivali na manjim  projektima. Originalno je tvrtka osnovana s primarnom djelatnošću proizvodnje plastike pomoću tada još svježe tehnologije 3D printanja, ali ta ideja nije dugo zaživjela i fokusirali smo se na IT i razvoj softvera, što nam ipak bolje leži. Ja sam bio zadužen za programiranje, a Eris za dizajn i UX. Danas okupljamo desetak mladih širokog spektra vještina i ne planiramo stati na tome.

Koji su planovi za budućnost? Koji su sve projekti u planu?

Kratkoročno – unaprijediti aplikaciju Parking Rijeka i cijeli sustav iza nje. Za to su nam povratne informacije korisnika jako bitne – što bi korisnici željeli vidjeti? Što im smeta? Što radi, što ne radi? 

Dugoročno – aplikacija Parking Rijeka uopće nije bitna; to je samo početak – generalna je ideja potaknuti mlade, a i one malo starije, da se trgnu! Želimo pokrenuti inicijativu koja će Rijeku pretvoriti u moderni, tehnološki napredni grad. Velika većina ljudi danas koristi mobitele, a gotovo svako kućanstvo koristi internet – šteta je toliki doseg tehnologije ne iskoristiti za unaprijeđenje svakodnevnog života. Dosta je žaljenja, kukanja o stanju u državi, besposličarenja i gubljenja vremena. Nitko neće učiniti tvoj život bolji ako sam nešto ne poduzmeš. Izađi iz sobe, nađi istomišljenika i napravite ono o čemu razmišljate prije spavanja, pod tušem, u autobusu ili na dosadnom predavanju!

FOTO: LINETECH