LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
#PRIJAVINASILJE

I ti možeš spasiti nečiji život pozivom na broj 192; pokrenuta kampanja Iza vrata

Pokrenuta je kampanja Iza vrata čiji je cilj osvijestiti građane o nasilju koje se događa u njihovoj blizini. Nemoj okrenuti glavu ako čuješ nasilje, pozovi broj 192 i pobrini se da barem jedna osoba dobije život kakav zaslužuje!

Pokrenuta je kampanja Iza vrata čiji je cilj osvijestiti građane o nasilju koje se događa u njihovoj blizini. Nemoj okrenuti glavu ako čuješ nasilje, pozovi broj 192 i pobrini se da barem jedna osoba dobije život kakav zaslužuje!

Poliklinika za zaštitu djece, agencija Degordian i MUP pokrenuli su kampanju Iza vrata čiji je cilj osvijestiti građane da ne okreću glavu od nasilja te da ga prijave na broj 192. Mnogi od nas žale se na dosadu koja dolazi s boravkom u izolaciji, ali neki nisu toliki sretnici da im je dosada najveći problem, neki su od nas ovih dana zatvoreni unutar četiri zida s nasilnikom i možda im baš mi možemo pomoći!

Djevojčicu koja trpi nasilje u obitelji nazvali su Mia – takvih Mija ima puno više nego što mislimo, a evo i koliko djece doživljava ili je doživjelo neki oblik nasilja:

 – Prema podacima istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, tijekom djetinjstva fizičko zlostavljanje je u Hrvatskoj doživjelo 16 do 25% djece, isto toliko djece doživljava ono emocionalno, dok je seksualno zlostavljano svako peto dijete. – stoji na stranici Poliklinike.

Epidemija zlostavljanja

Nekima veći strah od epidemije koronavirusa izaziva upravo epidemija zlostavljanja, djeca su trenutačno osuđena na osobe s kojima su u izolaciji, pa se ne mogu požaliti onima u koje imaju povjerenja – učiteljima, liječnicima i psiholozima.

Voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži Anita Matijević istaknula je kako Ravnateljstvo policije u uvjetima poduzimanja mjera zaštite od koronavirusa i socijalne izolacije posebno vodi računa o mogućoj eskalaciji nasilja nad djecom i upravo je sprečavanje nasilja nad djecom i obitelji jedan od prioriteta i rizika na koje je policija usmjerena:

– Nasilje nije privatni problem obitelji, nego globalni izazov našeg društva, a odgovornost za sprečavanje imamo svi koji znamo za njega, osobito sada kada neke žrtve nemaju priliku same potražiti zaštitu. Zato molimo sve građane da nam, sada više nego ikada, budu partneri koji, kada primijete rizik, prijetnju za sigurnost djeteta ili ranjivih članova obitelji, reagiraju i dojave policiji svoja saznanja ili sumnje.

Što možemo učiniti?

Ako čuješ plač, vikanje, lomljenje stvari ili poziv u pomoć, nemoj čekati – nazovi 192 i spasi nečiji život! Policija u ovakvim situacijama postupa žurno i koristi mehanizme zaštite žrtava. Kako navode, svaka dojava nasilja prevencija je da se ono ne ponovi, a samim time pružamo ljepše djetinjstvo nekom djetetu.

– Iskustva Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, kao i ostalih institucija u sustavu zaštite djece, govore kako mnogu djecu povrijede, iznevjere i napuste baš oni koji bi im trebali biti izvor zaštite i ljubavi. Djetetova nesigurnost u vrijeme kada su vrata kućnog praga zatvorena iziskuje i osobnu hrabrost i odgovornost svake osobe u njegovoj okolini, a djetetova nas patnja obvezuje da svi budemo njegov glas i zovemo u pomoć za njega. – izjavila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Evo i koji je razlog pokretanja kampanje: 

– Pokrećemo ovu kampanju s MUP-om u ime svakog zlostavljanog djeteta s kojim smo do sada kao stručnjaci radili, kao i svakog djeteta koje ne zna ili ne smije progovoriti o svojoj patnji, zbog svih onih dječjih glasova koji su prošli kroz hodnike Poliklinike i obvezali nas svojom snagom i hrabrošću da učinimo sve da se patnja i bol ne događaju i drugoj djeci.

Ivan Tušek iz Degordiana dodaje da pod krinkom karantene na vidjelo dolaze i druge bolesti osim bolesti COVID-19. 

– Želimo potaknuti ljude da obrate pažnju i na njihove „simptome” — vikanje, razbijanje, plač. Vrata svih institucija koja inače alarmiraju oko različitih oblika nasilja nad djecom su zatvorena. Zato pozivamo sve ljude da odškrinu svoja vrata i obrate pozornost na djecu u njihovoj blizini.

Ostani doma, ali ne zaboravi na one kojima ovo razdoblje pada puno teže nego tebi i nemoj okretati glavu kada imaš priliku učiniti dobro djelo!

FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT