LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

HZJZ objavio nove preporuke – važne su za maturante koji se žele upisati na faks

Poznato je kako će izgledati jesenski rok državne mature za vrijeme koronavirusa.

Poznato je kako će izgledati jesenski rok državne mature za vrijeme koronavirusa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio dvije preporuke – jedne se tiču rada noćnih kluba za vrijeme pandemije, a druge jesenskog roka državne mature.

Na maturu ne smiju doći oni koji imaju simptome respiratorne bolesti, kao ni oni koji su pozitivni na koronavirus Kandidati koji u razdoblju u kojemu polažu državnu maturu razviju simptome trebaju se javiti liječniku obiteljske medicine te školskom liječniku. 

Matura za maturante u samoizolaciji

HZJZ je pripremio i posebnu uputu za one kojima je izrečena mjera samoizolacije, a takvim će se učenicima utvrditi pristupanje ispitima kroz posebne epidemiološke preporuke, sukladno trenutnoj situaciji:
– Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita, pristupnici kojima je izrečena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (na skolska.medicina@hzjz.hr: ime i prezime pristupnika, broj telefona/mobitela pristupnika i roditelja, naziv i adresa škole), Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja i školi – stoji u preporuci
Dolazak učenika na državnu maturu treba se organizirati tako da se ne grupiraju pri dolasku, a učenici trebaju ponijeti pribor koji im je potreban za ispit te si prije dolaska trebaju izmjeriti temperaturu. Kretanje po prostorijama nastojat će se organizirati tako da učenici ne otvaraju i zatvaraju vrata sami. 
– Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s obzirom na buku i vremenske prilike, s otvorenim prozorima (izuzetak je slušni dio ispita stranih jezika, kada je potrebno zatvoriti prozore kako bi se smanjio rizik buke). Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju. Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti 2 metra. 
Što se tiče dopuštenih predmeta, kao i na ljetnom roku i sada će studenti smjeti imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan katalogom, kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Ako zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i po potrebi konzumira izvan ispitne prostorije.

Izlazak pristupnika iz prostorija provodit će se tako da maturant sve stvari odnosi sa sobom, a učenici će izlaziti jedan po jedan, počevši od onog najbližeg vratima. Nošenje maski nije nužno, ali je preporučljivo, dok je nužno za one osobe koje će provjeravati osobne iskaznice, kao i nošenje rukavica.

Polaganje ispita kod kuće

Polaganje ispita kod kuće provodit će se tako što će dežurni nastavnici dolaziti u kuću pristupnika i nositi kirurške maske te će koristiti dezinficijens za ruke. 
– Kada je to moguće, u kućanstvu nastavnici održavaju razmak od najmanje 2 m u odnosu na druge ukućane i u donosu na pristupnika. Ako je riječ o 4/5 pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici kod ulaska u dom stavljaju jednokratne nazuvke na cipele, dežurni nastavnici nose kirurške maske kao i pristupnik ako pristupnikovo zdravstveno stanje to omogućuje. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika. Polaganje ispita državne mature u bolnici provodi se sukladno protokolima bolnice.
Ostale prilagodbe tehnologije na ispitima državne mature i druge detaljne informacije možete pronaći na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
FOTO: STUDENTSKI.HR