LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

HZJZ objavio dodatna pojašnjenja o izolaciji i samoizolaciji

Prema novim preporukama izolacija je skraćena na sedam dana svim osobama sa završenim primarnim cijepljenjem.

Prema novim preporukama izolacija je skraćena na sedam dana svim osobama sa završenim primarnim cijepljenjem.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatna objašnjenja novih preporuka o izolaciji i samoizolaciji, prenosi HRT. Najnovije izmjene odnose se na djecu, zdravstvene i socijalne radnike te asimptomatske osobe i osobe s blažom kliničkom slikom.

Prema novim preporukama izolacija je skraćena na sedam dana svim osobama sa završenim primarnim cijepljenjem (s i bez booster doze) i svim osobama koje su preboljele, neovisno koliko je vremena prošlo od preboljenja i cijepljenja. Osobama koje nisu cijepljene i nisu preboljele neovisno o dobi izolacija traje najmanje 10 dana, pa i kada su bez simptoma bolesti ili kada imaju blagu do umjerenu kliničku sliku.

Preporuke vezane za mlade do 18 godina

Karantene su oslobođena djeca do 18 godina starosti koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.
  • Izuzeće na temelju preboljenja unatrag četiri mjeseca nije ukinuto za djecu do 18 godina starosti te je izuzeće nakon preboljenja za djecu jednako kao za odrasle i nepromijenjeno u odnosu na ranije.
  • Dodano je novo izuzeće od karantene za djecu koja su primila dvije doze cjepiva ili preboljela i primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja (bez dosadašnjeg ograničenja na 4 mjeseca od primarnog cijepljenja) jer se za zdravu djecu za sada ne preporučuje booster doza.

Preporuke za djelatnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.
  • Za sve osobe koje su preboljele ili završile cijepljenje prije više od 4 mjeseca karantena traje sedam dana, bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome. Izuzetak su djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji trebaju sedmi dan karantene ishoditi negativan rezultat u BAT-u ili PCR-u prije povratka na posao. Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.
  • U ranijoj verziji asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom izolacija je bila skraćena na sedam dana ako su bili cijepljeni ili su preboljeli unatrag četiri mjeseca.
FOTO: UNSPLASH