LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Modernizacija HŽ-a

HŽ najavljuje: Novi vlakovi ići će 160 na sat

HŽ-u je plan da za dvije godine pola voznog parka čine novi vlakovi.

HŽ-u je plan da za dvije godine pola voznog parka čine novi vlakovi.

Putnički prijevoz hrvatskih željeznica krenuo je u veliku modernizaciju vlakova. Plan im je da za dvije godine polovica njihove flote budu novi vlakovi.

Točnije, 21 niskopodni će za HŽ proizvesti tvrtka Končar, a većina novca za nove vlakove dolazi iz europskih fondova. Prvi moderni gradsko-prigradski vlak, bit će isporučen krajem ove godine, a ostalih 20 do kraja 2023., prenosi RTL.

Ministar prometa Oleg Butković smatra da je ovakva suradnja veliki benefit za domaću industriju te obećava modernizaciju pruga i željezničke infrastrukture u idućih 10 godina.

– S druge strane mi ćemo ovaj mjesec otvoriti 2 nove dionice, novoizgrađene i obnovljene. 2 nove pruge jedna je Zaprešić-Zabok, druga je Savski Marof- Zagreb. Sada je to u proceduri tehničkog pregleda i uporabnih dozvola. Oko sredine srpnja ćemo otvoriti te 2 dionice – rekao je ministar prometa Oleg Butković.

Novi, visokokomforni vlakovi su klimatizirani, stoga je prostor ugodan za korisnike. Uz to, tu je i vizualno i govorno informiranje putnika, rampe za osobe s invaliditetom.

– Danas HŽ Putnički prijevoz raspolaže s 39 novih električnih vlakova. Do kraja tjedna isporučit će nam se još jedan novi vlak, ukupno 40 vlakova. Zaključili smo ugovor s tvrtkom Končar s financiranjem iz EU fondova za 31 elektromotorni vlak. Do kraja iduće godine, bit će ih ukupno 61 – kazao je Ukić.

U HŽ-u se spremaju i za neelektrificirane pruge i za novi operativni program sa baterijskim vlakovima, najavio je Ukić.

– Infrastrukturni projekti iz EU fondova predviđeni su za brzine od 160 kilometara na sat. Ja vjerujem kao što je najavljeno iz ministarstva, da će se u idućih godina postići te brzine – rekao je Ukić.

FOTO: STUDENTSKI.HR