LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reakcija na klimatsku krizu

Hrvatski znanstvenici poručuju da njihov apel za sustavnu klimatsku akciju institucije – ignoriraju

Donosimo u cijelosti priopćenje s potpisom znanstvenika RH za klimu, u kojem oni optužuju hrvatske institucije za neozbiljnost po pitanjima klimatske krize.

Donosimo u cijelosti priopćenje s potpisom znanstvenika RH za klimu, u kojem oni optužuju hrvatske institucije za neozbiljnost po pitanjima klimatske krize.

Dio hrvatskih znanstvenika reagirao je na klimatsko izvanredno stanje tako što je u siječnju od vladajućih zatražio donošenje i implementaciju ambicioznih politika s uporištem u znanstvenim istraživanjima. Pritom nude pomoć u suočavanju s ovom problematikom. Nakon što su znanstvenici potpisali Apel za sustavnu klimatsku akciju, predali su ga predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te su održali konferenciju za medije pred zgradom Vlade, što je prvi takav istup znanstvene zajednice u Hrvatskoj po pitanju trenutne klimatske krize. 


Vezano: 500-tinjak hrvatskih znanstvenika traži sustavnu klimatsku akciju; apel su predali nadležnim institucijama


No, institucije ih, ističu, i dalje ignoriraju. Njihovo priopćenje zaprimljeno 12. veljače, naslovljeno Nepodnošljiva lakoća neozbiljnosti RH po pitanjima klimatske krize, prenosimo u nastavku u cijelosti. 

Prije gotovo mjesec dana, točnije 14. siječnja, uručen je Apel za sustavnu klimatsku akciju s potpisima 556 znanstvenika Uredu predsjednika RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Apel sadrži 11 konkretnih zahtjeva, potkrijepljenih literaturnim izvorima, a institucijama se izričito pruža i ekspertna pomoć pri kreiranju politika usmjerenih suočavanju s klimatskom krizom. Apel je u javnosti odjeknuo znatnom medijskom pažnjom čak i izvan granica RH, a koja i dalje, dakle mjesec dana nakon njegova uručenja, ne jenjava. Unatoč svemu tome, institucije kojima je upućen Apel odgovaraju – potpunom šutnjom.

Danas je i Europska komisija odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti. To je samo jedno u nizu upozorenja koje je naša država dobila zbog svoje neaktivnosti po pitanjima suočavanja s klimatskom krizom.

Nažalost, te činjenice indikacija su krajnje neozbiljnog stava nominalno najodgovornijih institucija RH na najveći problem s kojim je suočeno današnje čovječanstvo, u svoj njegovoj rasprostranjenosti i raznolikosti.

Ovim putem ponovo pozivamo Ured predsjednika RH, Vladu RH, Sabor RH te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da najozbiljnije razmotre Apel, koji su im uputili znanstvenici, uime cijele javnosti Republike Hrvatske. Apel, naime, jasno ukazuje na ozbiljnost globalne klimatske krize, koja se svakim nedjelovanjem te svakim danom odgađanja odlučne akcije produbljuje. Ovdje još jednom podsjećamo naše institucije na bjelodanu činjenicu da Republika Hrvatska nije izolirana jedinica, nego dio globalne zajednice čovječanstva.

Dakle, Republika Hrvatska nema nikakve izlike za nedjelovanje u smislu ublažavanja klimatske krize. Vodeći se načelom da sve politike suočavanja s klimatskom krizom moraju imati uporište u istraživanjima svih znanstvenih područja, ponavljamo i da našim institucijama nudimo svu našu ekspertnu pomoć pri donošenju i provedbi ambicioznih politika suočavanja s klimatskom krizom.

FOTO: D. VITALI ČEPO