LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjeh znanstvenika

Hrvatski znanstvenici među zaslužnima za prve rezultate najsnažnijeg teleskopa

U dizajniranju teleskopa sudjelovali su hrvatski znanstvenici, a sustav je dizajniran, razvijen i testiran na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

U dizajniranju teleskopa sudjelovali su hrvatski znanstvenici, a sustav je dizajniran, razvijen i testiran na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Prije dvije godine u listopadu instaliran je teleskop Large Size Telescope, kao prvi od stotinjak teleskopa Cherenkov Telescope Array (CTA) opservatorija koji će biti izgrađeni na sjevernoj i južnoj hemisferi. Tijekom siječnja i veljače ove godine 11,4 sata opažao je dobro poznati izvor gama-zraka maglicu Rakovicu, u čijem se središtu nalazi pulsar – neutronska zvijezda, obavještava Sveučilište u Splitu.

Teleskop su, među ostalim znanstvenicima, dizajnirali i hrvatski znanstvenici – znanstvenici s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci Saša Mićanović, Tomislav Terzić, Dijana Dominis Prester i znanstvenik s Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku Dario Hrupec rade Monte Carlo simulacije za procjenu utjecaja transparentnosti atmosfere na osjetljivost teleskopa koristeći Superračunalo Bura Sveučilišta u Rijeci. Sustav je dizajniran, razvijen i testiran na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.
– Tijekom puštanja u rad LST-1 opaža već poznate izvore gama-zraka zbog finog podešavanja i kalibriranja sustava te njihovog integriranja u funkcionalnu cjelinu. Teleskop LST-1 je kompleksan instrument, koji čine brojni sustavi koje je potrebno testirati, kalibrirati i međusobno povezati u funkcionalni sustav. CTA opservatorij imat će osjetljivost koja 10 puta nadmašuje osjetljivost dosadašnjih teleskopa gama-zraka te je za očekivati da će detektirati brojne nove izvore gama-zraka (zasad je poznato samo oko 200 izvora). CTA je jedinstvena i ambiciozna infrastruktura koja će omogućiti detekciju gama-zrake u znatno širem području energija (20 GeV – 300 TeV) i tako otvoriti potpuno novi prozor za promatranje svemira.
Više informacija o radu teleskopa možete pronaći na poveznici.
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU