LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Sveučilišnog računskog centra

Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) na konferenciji Srce DEI 2022

U sklopu projekta uspostavljeni su moderni podatkovni centri HR-ZOO-a u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu (na lokaciji Srca i na lokaciji Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj).

U sklopu projekta uspostavljeni su moderni podatkovni centri HR-ZOO-a u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu (na lokaciji Srca i na lokaciji Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj).

Sveučilišni računski centar (Srce) tradicionalno početkom travnja organizira stručnu konferenciju Dani e-infrastrukture – Srce DEI. Ove godine konferencija se održava 6. i 7. travnja 2022. u Mozaik Event Centru. Od 2019. konferencija Srce DEI je i konferencija nacionalnog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Program ovogodišnje konferencije Srce DEI 2022 donosi tematski blok posvećen HR-ZOO-u i primjeni naprednog računanja u suvremenim znanstvenim istraživanjima. Pristup vrhunskim računalnim i spremišnim resursima te znanstvenim alatima presudan je za napredak znanosti i visokog obrazovanja. Sudionicima će stoga biti predstavljena arhitektura komponenata infrastrukture HR-ZOO za napredno računanje.  Upoznat će se i s preprekama  s kojima se susreću korisnici HPC tehnologija prije korištenja same infrastrukture te saznati kako te prepreke lakše savladati.

Kao zanimljivost programa ističemo forum Napredno računanje na kojem će se raspravljati o iskustvima i potrebama iz različitih područja znanosti, s posebnim naglaskom na ulogu naprednog računanja u suvremenim znanstvenim istraživanjima, potrebnim računalnim resursima te važnosti stručne podrške u istraživačkom procesu. Sudionici foruma Napredno računanje su Ino Čurik, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Matko Mužević, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Davor Šakić, Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, a moderator je Dobriša Dobrenić, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Detalje programa potražite na poveznici, a pozivamo vas da se prijavite na konferenciju Srce DEI 2022 i sudjelujete u radu konferencije, a posebno u dijelu posvećenom nacionalnom projektu HR-ZOO.

O projektu HR-ZOO:

U današnje vrijeme sveprisutnosti velike količine podataka i multidisciplinarnosti, znanost i visoko obrazovanje nezamislivi su bez e-infrastrukture, odnosno njezinih komponenti kao što su moderno opremljeni podatkovni centri, napredni računalni sustavi i podatkovna spremišta te širokopojasne komunikacijske mreže. Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) je strateški projekt sustava znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kojim Srce u suradnji s partnerima gradi novu generaciju nacionalne e-infrastrukture.

U sklopu projekta uspostavljeni su moderni podatkovni centri HR-ZOO-a u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu (na lokaciji Srca i na lokaciji Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj). Investicijom vrijednom 54,5 milijuna kuna u adaptaciju i rekonstrukciju postojećih prostora te ugradnjom brojnih tehničkih sustava postignuta je prenamjena prostora u podatkovne centre koji su spremni za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa.

Nabava naprednih IKT resursa bit će realizirana ugovorima u vrijednosti većoj od 94 milijuna kuna koji su potpisani u studenom 2021. godine, a isti će omogućiti korisnicima pouzdanu, sigurnu i dostupnu infrastrukturu za računarstvo visokih performansi, izvedbu računarstva u oblaku (cloud computing), fleksibilno stvaranje i upotrebu virtualnih poslužitelja, brojne načine za pohranu i dohvat podataka te funkciju sigurnosne i arhivske pohrane podataka.

Podatkovni centri HR-ZOO-a povezani su novom širokopojasnom mrežnom infrastrukturom prijenosnim kapacitetima od 100 Gbit/s, čime su se osigurale pretpostavke za brži i sigurniji pristup uslugama te povezanost nacionalne e-infrastrukture s infrastrukturama u Europi i svijetu radi ravnopravnog sudjelovanja hrvatskih istraživača u europskom istraživačkom i visokoobrazovnom prostoru.

Zahvaljujući katalogu usluga HR-ZOO-a, izgradnjom mostova suradnje i povezivanjem nacionalne infrastrukture s istraživačkim infrastrukturama u Europi i svijetu, Srce omogućava hrvatskim znanstvenicima ostvarivanje njihovog istraživačkog potencijala i ravnopravan položaj u odnosu na europske kolege.

Uz Srce kao nositelja projekta, u provedbi projekta sudjeluju i partnerske ustanove: CARNET, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

FOTO: PIXABAY