LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
#MladiEU2017

Hrvatski učenici i zastupnici razgovarali o budućnosti EU

Na skupu #MladiEU2017 sudjelovali su učenici srednjih škola i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te su raspravljali o politikama i budućnosti EU.

Na skupu #MladiEU2017 sudjelovali su učenici srednjih škola i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te su raspravljali o politikama i budućnosti EU.

Učenici srednjih škola iz cijele Hrvatske sudjelovali su na skupu #MladiEU2017, podnaslova Skup mladih ambasadora EP-a. Skup se održao u zagrebačkom Kinu Europa u organizaciji Ureda za informiranje EP-a u Hrvatskoj, po uzoru na okupljanje European Youth Eventa koji se svake godine održava u Strasbourgu. Mladi su dobili mogućnost ispitivanja hrvatskih zastupnika o nizu pitanja ključnih za budućnost Europe.

Skupu su prisustvovali učenici iz 13 srednjih škola diljem Hrvatske koje su ove godine nosile titulu Škole ambasadora Europskog parlamenta. Time su se u srednjoškolske klupe donijele europske teme, a riječ je o strukovnim školama i gimnazijama iz Osijeka, Karlovca, Zagreba, Varaždina, Krapine, Krka, Metkovića i Splita. Na tribini su sudjelovali hrvatski zastupnici Dubravka Šuica, Marijana Petir, Davor Škrlec i Tonino Picula koji su učenicima postavljali pitanja kako bi provjerili njihov stupanj informiranosti o politici na razini EU.

Marijanu Petir (HSS/ EPP) zanimao je stav učenika prema poljoprivredi kao profesiji za mlade s naglaskom na zdravu hranu lokalne proizvodnje. Osim toga, dotaknuli su i temu odlaska mladih iz Hrvatske. Dubravka Šuica (HDZ/ EPP) je mlade pitala o tome koliko su upoznati s Bijelom knjigom o 5 mogućih scenarija za budućnost EU koju je predsjednik Komisije, Jean Claude Junker, nedavno predstavio. Tonino Picula (SDP/ S&D) je s mladima raspravljao o statusu država na jugoistoku Europe koje se nalaze na putu prema EU. Osim toga, upoznao ih je i s europskom politikom prema otocima. Davor Škrlec (Zeleni) je s mladima razgovarao o energetici, ekologiji i o utjecaju robotike na tržište budućnosti. Zanimalo ga je i koliko su učenici upoznati s konceptom održivog razvoja te koliko su njihove škole doprinijele borbi protiv klimatskih promjena.

U popodnevnom dijelu skupa s mladima su razgovarali i mladi političari hrvatskih stranaka, a u motivacijskom dijelu programa sudjelovali su profesor matematike Toni Milun, dramski glumac Vedran Mikota, profesor Ivica Puljak, izvršna direktorica tvrtke Bellabeat Morena Šimatić, putopisac Davor Rostuhar, glazbeni producent Tomo in der Mühlen te predavač na Fakultetu političkih znanosti Cody McClain Brown.

FOTO: FLICKR