LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Hrvatski tinejdžeri zadovoljni životom, puše, piju i ne vole školu!

Objavljeni su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika u Hrvatskoj. Poprilično su zabrinjavajući.

Objavljeni su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika u Hrvatskoj. Poprilično su zabrinjavajući.

O životu hrvatskih tinejdžera pisalo se u međunarodnom istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika Health Behaviour in School-aged Children – HBSC 2018, a pomalo je zabrinjavajuće da se ih se opravdano, s obzirom na godine i rezultate istraživanja, ugrubo opisuje kao osobe koje su zadovoljne životom, puše, piju i ne vole školu. Hrvatska je jedna od 45 zemalja koje su sudjelovale u anketiranju, a anketirano je naših 5169 učenika u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Učenici u dobi od 11, 13 i 15 godina zadovoljni su životom, lakše komuniciraju s roditeljima od vršnjaka u svijetu, imamo i nizak udio 15-godišnjaka koji ulaze u spolne odnose, ali zabrinjavajuće su štetne navike poput pijenja i pušenja, loših prehrambenih navika, slanja zlobnih poruka vršnjacima. Možda malo manje iznenađujuće jest to da jako malo djece voli ići u školu, gdje, prema istraživanju, samo 26% djevojčica i 45% dječaka od 15 godina dobiva visoku potporu nastavnika, piše Večernji list.

Trinaesti smo po pitanju konzumacije alkohola jer su u svim trima dobnim skupinama djeca barem dva puta bila pijana, a po pitanju pušenja situacija je još gora. Osim ovih loših navika, učenici zauzimaju i osmo mjesto po pitanju slanja zlobnih poruka.
– Prema podacima o pušenju cigareta u posljednjih 30 dana Hrvatska je na devetom mjestu kod učenika u dobi od 13 godina te na iznimno visokom četvrtom mjestu kod učenika u dobi od 15 godina. Što se tiče pušenja tijekom života, naša je zemlja na dvanaestom mjestu kod učenika u dobi od 11 godina, deveta kod učenika u dobi od 13 godina te sedma kod učenika u dobi od 15 godina.
Na međunarodnoj razini istraživači su zamijetili porast rizika u mentalnom zdravlju djece, porast opterećenja učenika i smanjenje udjela djece koji vole školu te porast nasilja vezanog za digitalne tehnologije, fizičku neaktivnost djece i nepravilnu prehranu. Ipak, nije sve tako crno jer su rezultati objavljeni ove godine bolji od onih u istraživanju objavljenom 2014. godine. Cijelo istraživanje možete pronaći na poveznici.
FOTO: UNSPLASH