LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IBO 2024

Hrvatski srednjoškolci osvojili brončane medalje na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Kazahstanu

Za odabir nacionalnog tima ove godine prijavilo se 28 učenika koji su prošle godine sudjelovali na državnom Natjecanju iz biologije.

Za odabir nacionalnog tima ove godine prijavilo se 28 učenika koji su prošle godine sudjelovali na državnom Natjecanju iz biologije.

Srednjoškolci Mario Vrdoljak iz III. gimnazije Split i Robert Markulin iz XV. gimnazije Zagreb osvojili su brončane medalje na 35. Međunarodnoj biološkoj olimpijadi (IBO) koja se održala u Kazahstanu. Hrvatska sudjeluje u Međunarodnoj biološkoj olimpijadi od 2018. godine, s pauzom 2020. godine. Ovogodišnja olimpijada održana je od 7. do 14. srpnja 2024. godine u Astani, glavnom gradu Kazahstana, pod organizacijom Ministarstva obrazovanja Republike Kazahstan.

Za odabir nacionalnog tima ove godine prijavilo se 28 učenika koji su prošle godine sudjelovali na državnom Natjecanju iz biologije. Selekcija je provedena u dvama krugovima. Najprije su učenici pristupili teorijskom testu, a zatim je osam najuspješnijih učenika rješavalo praktične zadatke u laboratoriju. Nacionalni tim ove godine činili su troje maturanata: Mario Vrdoljak iz III. gimnazije u Splitu, Robert Markulin iz XV. gimnazije u Zagrebu i Karla Hajdarović iz Srednje škole Čakovec te Karlo Stašić, učenik 2. razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Općina iz Zagorja sufinancira troškove smještaja i prehrane učenika u učeničkim domovima te nabavu udžbenika



Tijekom olimpijade učenici su morali riješiti dva teorijska testa s problemskim zadacima iz biologije, svaki u trajanju od tri sata, te četiri praktična zadatka/pokusa, svaki u trajanju od 90 minuta. Iako je službeni jezik IBO-a engleski, sudionici imaju mogućnost primiti zadatke na svom materinskom jeziku. Svi zadaci i promjene na njima prolaze anonimno glasovanje i dobivaju odobrenje međunarodnog žirija.

Grad Sinj osigurava pomoć za kupnju udžbenika srednjoškolcima, prijave su krenule jučer


Zadacima na teorijskom ispitu ispitalo se razumijevanje, vještine obrade i primjena znanja sudionika iz biologije. Pitanja su obuhvatila teme iz stanične biologije, anatomije i fiziologije biljaka i životinja, etologije, genetike/evolucije, ekologije i biosistematike. Praktičnim se dijelom ispita na 35. Međunarodnoj biološkoj olimpijadi kroz četiriju krugova provjerilo znanja učenika iz biokemije, molekularne biologije, bioinformatike te anatomije i fiziologije životinja
 

IZVOR: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU