LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prva sjednica nakon ljetne stanke

Hrvatski sabor: Orešković ministru Šipiću poručila da je simbol uhljebljivanja i loša poruka za mlade u inozemstvu

Nakon ljetne stanke, Hrvatski sabor se vratio na privremenu lokaciju na Črnomercu, raspravljajući porezne izmjene koje bi mogle pomoći mladim poduzetnicima i važnost borbe protiv korupcije za demografske politike, dok su rasprave povremeno bile otežane oštrim sukobima među zastupnicima.

Nakon ljetne stanke, Hrvatski sabor se vratio na privremenu lokaciju na Črnomercu, raspravljajući porezne izmjene koje bi mogle pomoći mladim poduzetnicima i važnost borbe protiv korupcije za demografske politike, dok su rasprave povremeno bile otežane oštrim sukobima među zastupnicima.

Nakon dvomjesečne ljetne stanke, zastupnici Hrvatskog sabora vratili su se na nova radna mjesta – privremene prostorije unutar kompleksa vojnog učilišta "Franjo Tuđman" na zagrebačkom Črnomercu. Zbog poslijepotresne obnove zgrade Sabora na Markovu trgu, očekuje se da će zastupnici ondje zasjedati iduće tri godine. Jesensko zasjedanje započelo je aktualnim prijepodnevom, gdje je 40 zastupnika imalo priliku postavljati pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima.
 

Govorilo se o temama važnim za mlade


Tijekom rasprava, fokus se povremeno usmjeravao na teme važne za budućnost mladih, posebice kroz pitanja vezana uz gospodarstvo i demografske politike. HSLS-ov zastupnik Dario Hrebak postavio je pitanje ministru financija Marku Primorcu o poreznim izmjenama koje bi mogle utjecati na mlade poduzetnike. Primorac je najavio povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a s 40 na 50 tisuća eura, što bi moglo olakšati poslovanje manjih tvrtki, često vođenih od strane mladih.

Ovako su izgledali studentski izbori na sveučilištima ove godine. Gdje je izlaznost niska, a gdje najviša?



Zastupnica Dalija Orešković istaknula je borbu protiv korupcije kao ključnu demografsku politiku. Ona je upozorila da korupcija i politička uhljebljivanja obeshrabruju povratak mladih iz iseljeništva te da bi Vlada trebala dati jasne signale u borbi protiv tih problema kako bi stvorila pozitivnije uvjete za mlade generacije.
 

Dalija Orešković imala je što za reći ministru demografije i useljeništva


Popularna društvena mreža suočena s tužbom zbog promicanja seksualne eksploatacije djece


Tijekom rasprave, došlo je do žestokih verbalnih sukoba između zastupnice Orešković i ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića. Orešković je optužila Šipića da je simbol uhljebljivanja, što je, prema njoj, loša poruka za mlade iseljenike. Šipić je uzvratio kritikom njezina političkog angažmana, čime je rasprava skrenula s konkretnih tema.

Uz mnoge druge teme, sjednica je nastavljena pitanjima vezanim uz sigurnost i transparentnost u sektoru prometa, kao i infrastrukturne izazove. No, ključno je kako će se porezne promjene i demografske politike koje su danas raspravljane odraziti na budućnost mladih u Hrvatskoj – tema koja će svakako ostati u fokusu nadolazećih saborskih rasprava.
IZVOR: YOUTUBE HRVATSKI SABOR
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE HRVATSKI SABOR