LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U Kopru održana 9. Srednjeuropska matematička olimpijada

Hrvatski matematičari se s Olimpijade vratili zlatni

Hrvatski srednjoškolci iz Zagreba, Varaždina i Dubrovnika su na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Kopru osvojili zlatnu medalju.

Hrvatski srednjoškolci iz Zagreba, Varaždina i Dubrovnika su na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Kopru osvojili zlatnu medalju.

PISA, međunarodna istraživanja procjena znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika, možda je Hrvatsku prije par godina rangirala kao 40. zemlju prema znanju matematike, no naši su genijalci na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi osvojili zlato i tako pomeli konkurenciju koja je dolazila iz Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske. 

Nakon što su na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Tajlandu ovog srpnja – kada su osvojili 15. mjesto – ostvarili povijesni uspjeh, svoje iznimno znanje ponovno su pokazali u Kopru, gdje se od 25. do 31. kolovoza održavala Olimpijada.

Poljska i Mađarska slovile su kao najveće favoritkinje, no Domagoj Bradač (XV. gimnazija u Zagrebu), Josip Kelava (Prva gimnazija u Varaždinu), Andrija Mandić (XV. gimnazija u Zagrebu), Petar Nizić-Nikolac (XV. gimnazija u Zagrebu), Patrik Papac (Gimnazija u Dubrovniku) i Leon Starešinić (XV. gimnazija u Zagrebu) osvojili su maksimalan broj bodova tako što su vrlo uspješno riješili zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva

Također, uspjeha nije nedostajalo ni u pojedinačnom dijelu natjecanja. Naime, Domagoj Bradač osvojio je zlatnu medalju, Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac srebrnu, a Andrija Mandić brončanu. 

FOTO: FACEBOOK