LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
50. obljetnica

Hrvatska pošta pustila u opticaj marku posvećenu Sveučilišnom računskom centru

Odnedavno je dostupna poštanska marka izrađena povodom 50. obljetnice Sveučilišnog računskog centra.

Odnedavno je dostupna poštanska marka izrađena povodom 50. obljetnice Sveučilišnog računskog centra.

Jučer je u opticaj puštena poštanska marka autorice Dubravke Zglavnik Horvat posvećena Sveučilišnom računskom centru (Srce) u Zagrebu, na kojoj su prikazani čip i spojne elektroničke veze.

Ukupno je otisnuto 50 000 primjeraka marke koja je izdana u arku od 12 maraka, a ujedno je HP izdao i prigodnu omotnicu. 
– Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) osnovan je 29. travnja 1971. godine odlukom Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj, kao odgovor na potrebe akademske zajednice, ali i cijeloga hrvatskog društva, da se sustavnije započne s primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Tako se Srce, evo već pedeset godina, nalazi u srcu onoga što danas zovemo digitalnom transformacijom znanosti i visokog obrazovanja, pa i društva u cjelini. – stoji u priopćenju.

FOTO: Hrvatska pošta

Zahvaljujući Srcu danas možemo koristiti brojne informacijske sustave i digitalne usluge za potrebe visokog obrazovanja i znanosti, no ono je prepoznatljivo svakako i zbog doprinosa davno održanim događajima kao što su ZOI Sarajevo '84. i Univerzijada '87.
– Ključna je uloga Srca početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u dovođenju interneta u Hrvatsku i registraciji hrvatske nacionalne .hr domene, kao i u uspostavi hrvatskoga nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (CIX). Brojni obrazovni programi Srca bili su i jesu znatan doprinos širenju informatičke pismenosti u Hrvatskoj. Aktivnosti Srca u zadnjih 20 godina čine strateški doprinos primjeni tehnologija e-učenja u visokom obrazovanju u Hrvatskoj.
FOTO: PIXABAY