LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Globalno istraživanje

Hrvatska na visokom 15. mjestu po poticanju žena na ekonomsku neovisnost i dokidanju diskriminacije u gospodarstvu

– Prema istraživanju radne jednakosti i gospodarskih mogućnosti koje je rangiralo 189 država svijeta kroz različite čimbenike spolne diskriminacije na tržištu rada, poput poticanja prilika za zaposlenje žena, kreditnoga poticanja poslovnih projekata žena, jednakost šansi za dobivanje radnog mjesta u konkurenciji s muškarcima, zapošljavanja žena unatoč realiziranom majčinstvu ili želji za istim, kao i snage zaštite žena od nasilja, Hrvatska se našla na visokom 15 mjestu. – istaknula je Sanela Dropulić.

– Prema istraživanju radne jednakosti i gospodarskih mogućnosti koje je rangiralo 189 država svijeta kroz različite čimbenike spolne diskriminacije na tržištu rada, poput poticanja prilika za zaposlenje žena, kreditnoga poticanja poslovnih projekata žena, jednakost šansi za dobivanje radnog mjesta u konkurenciji s muškarcima, zapošljavanja žena unatoč realiziranom majčinstvu ili želji za istim, kao i snage zaštite žena od nasilja, Hrvatska se našla na visokom 15 mjestu. – istaknula je Sanela Dropulić.

Prema trenutačnim stopama gospodarskog razvoja država Svjetski ekonomski forum procijenio je kako će trebati najmanje još 202 godine da se ekonomski jaz između muškaraca i žena, utemeljen isključivo na spolnoj razlici, izjednači na globalnoj razini. Iako mnoge svjetske države učinkovito rade kako bi potaknule i razvijale potencijale žena usmjerene njihovom ekonomskom boljitku, još je uvijek puno više onih koji zanemaruju značaj koji žene mogu imati u ekonomiji, napose u razvoju poduzetništva, ocjena je Foruma.

I dok mnogi misle da su najrazvijenije svjetske ekonomije ujedno i najnaprednije u poticanju gospodarske neovisnosti žena i brisanju spolne diskriminacije, posebno u poduzetništvu, rezultati istraživanja Vijeća za inozemne odnose (CFR) američke nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku ocijenilo je države kao što su Meksiko, Salvador, ali i Hrvatska kao one koje danas nude ženama, u odnosu na muškarce, veću jednakost u gospodarskim odnosima nego što je slučaj u ekonomski najjačim globalnim silama kao što su SAD, Njemačka ili Norveška.

– Prema navedenom istraživanju radne jednakosti i gospodarskih mogućnosti, koje je rangiralo 189 država svijeta kroz različite čimbenike spolne diskriminacije na tržištu rada, poput poticanja prilika za zaposlenje žena, kreditnoga poticanja poslovnih projekata žena, jednakost šansi za dobivanje radnog mjesta u konkurenciji s muškarcima, zapošljavanja žena unatoč realiziranom majčinstvu ili želji za istim, kao i snage zaštite žena od nasilja, Hrvatska se našla na visokom 15 mjestu. Navedeno istraživanje koje je provela ugledna američka nevladina organizacija pokazuje da je snaga poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj ipak došla na znatno bolju poziciju nego prije desetak godina kada su žene intenzivnije počele otvarati vlastite tvrtke i obrte isključivo jer su ostajale bez posla, bile slabije plaćene ili osobni dohodak nisu niti dobivale ili su pak teško usklađivale radne obaveze s realizacijom majčinstva. Istraživanje koje je globalno visoko rangiralo Hrvatsku ujedno pokazuje da su se u našoj državi stvari s dobro zacrtanih aktivnosti na papiru počele prelijevati u učinkovitu poduzetničku stvarnost za žene, a u nadi da će se taj trend nastaviti i nadalje uzlaznom snagom. – ocijenila je futurologinja poduzetništva i direktorica Ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić

Foto: Ženski poduzetnički centar

Zemlje s najvišom ocjenom uvažavanja žena u svijetu ekonomije bile su i očekivane na ovoj listi istraživanja, ali u društvu najboljih našlo se i nekoliko iznenađenja.

– Na listi najboljih su Australija, Kanada, Novi Zeland, Španjolska, ali i već spomenuti Meksiko. Tu je i primjerice Bosna i Hercegovina na visokom, šestom mjestu. Zanimljivo je kako su iza Hrvatske mnoge gospodarski jače države: SAD je na 20. mjestu, Njemačka je 31, a Norveška, koja se često smatra svjetionikom napretka pozicije žena u gospodarstvu te razbijanja diskriminacije, zauzima tek 54. mjesto na listi ovog istraživanja. – komentirala je direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

CFR upozorava kako je provedeno istraživanje pokazalo trenutačnu poziciju ženskih zakonskih prava i realizaciju istih u gospodarskom ozračju država svijeta. Kao najznačajnije probleme istaknuli su, u većini država još uvijek nedostatnu, potporu mjerodavnih institucija provedbi ekonomske neovisnosti žena i smanjenju diskriminacije u području subvencioniranja, kreditiranja i poticanja poslovnih projekata žena, kao i dokidanje nasilja koje žene još uvijek doživljavaju u radnom okruženju.

– Prostora za napredak još uvijek jako puno ima, što govori koliko je još uvijek jako puno i diskriminacije žena, posebice kada je ekonomski okvir u pitanju. Za primjer ističem i istraživanje IBM-a, koje pokazuje da 79% globalno razvijenih kompanija nije čak dalo prioritet u svom radu poticanju ravnopravnosti spolova u njihovim radnim sredinama. Dakle doista ne začuđuje da će nam trebati barem dva stoljeća, iz procjene Svjetskog ekonomskog foruma, da žene budu istinski u ekonomskom svijetu ravnopravne s muškarcima. – zaključila je poduzetnica Sanela Dropulić.

FOTO: PIXABAY