LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Deset godina borbe

Hrvatska mora platiti odštetu učeniku kojeg je profesor vrijeđao; nije upao na željeni studij

– Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Ravnatelj me zvao jer sam uvrijedio neke učenike. Ne znate vi što su uvrede, ali vidjet ćete što su uvrede. – rekao je profesor koji je vrijeđao učenike.

– Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Ravnatelj me zvao jer sam uvrijedio neke učenike. Ne znate vi što su uvrede, ali vidjet ćete što su uvrede. – rekao je profesor koji je vrijeđao učenike.

Hrvatska jednom, sada već odavno bivšem srednjoškolcu, mora platiti 7500 eura i još 650 eura za troškove postupka, presudio je Europski sud za ljudska prava i to zbog toga što je bio izložen verbalnom nasilju, piše Večernji list

Naime, učenik je zajedno s nekolicinom kolega zakasnio na sat profesora matematike koji im je zatim dobacio da su moroni, idioti, budale, seljačine, glupi žandari, a zatim im je i zaprijetio kada je čuo za prijavu:
– Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Ravnatelj me zvao jer sam uvrijedio neke učenike. Ne znate vi što su uvrede, ali vidjet ćete što su uvrede. 
Nedugo nakon toga ponovno ga je uvrijedio, a zatim je rekao da nije htio da ga ne bi opet prijavio tati. Učenik je kasnije išao na psihološki tretman, pri čemu mu je dijagnosticiran anksiozni poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj i preporučena povećana podrška u školi. 

Na kraju je ostvario loše rezultate na ispitu iz matematike i nije se mogao upisati na studij koji je htio, a otac policajac obratio se školi, pravobraniteljici za djecu, inspektoratu, policiji i Državnom odvjetništvu. Profesor je priznao uvrede, no zbog osjećaja nelagode na satima matematike, učenik je htio promijeniti školu ili razred.

Situacija se skoro razriješila u korist profesora, s obzirom na to da je čak dobio nagradu ministra za svoj rad. Učenici su se u anonimnoj anketi uglavnom izjasnili da su zadovoljni njegovim radom, no zamjerka je bila da ne surađuje s onima kojima matematika ide lošije.

Nakon toga Državno je odvjetništvo utvrdilo da ima nekonvencionalan pristup, ali da se ne radi o psihološkom uznemiravanju. No, za ESLJP nedvosmisleno treba zabraniti takvo ponašanje prema djeci i osigurati nultu toleranciju na svako nasilje ili zlostavljanje u obrazovnim institucijama, piše Večernji list.

Na kraju je presuđeno u učenikovu korist zahvaljujući četirima glasovima za i trima protiv na Europskom sudu za ljudska prava, među kojima je glas za dala i naša sutkinja prof. dr. sc. Ksenija Turković. Sada je red na državi koja bi mu trebala isplatiti njegovu odštetu.
FOTO: PIXABAY