LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IAU 100

Hrvatska je imenovala egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće; i to po slavenskim božanstvima

Hrvatska je izabrala imena za zvijezdu HD 75898 i egzoplanet HD 75898 b, koji čine egzoplanetni sustav u zviježđu Ris.

Hrvatska je izabrala imena za zvijezdu HD 75898 i egzoplanet HD 75898 b, koji čine egzoplanetni sustav u zviježđu Ris.

U okviru obilježavanja stote obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza – IAU100 – više od 110 zemalja organiziralo je 2019. godine državne natječaje koji su potaknuli izravno sudjelovanje više od 780 000 ljudi širom svijeta. U svakom od natječaja odabrana su imena za jedan egzoplanet i zvijezdu oko koje on kruži.

IAU je tijelo odgovorno za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskim tijelima, a ova je proslava bila posebna prilika da se svakoj zemlji pruži mogućnost imenovanja jednog egzoplaneta i zvijezde oko koje on kruži. Ovo je tek drugi put u povijesti da ih se imenovalo na ovaj način. Valja istaknuti da se posebno pazilo na to da zvijezda koju imenuje pojedina država bude vidljiva iz te države i da je dovoljno sjajna da se može promatrati malim teleskopima.

Ukupno je primljeno 360 000 prijedloga imena iz više od 110 zemalja. Državno povjerenstvo svake zemlje suzilo je izbor kandidata koji su dani javnosti za glasanje. Ukupno je glasalo 420 000 ljudi. Ovaj će projekt imati trajan utjecaj jer će pobjednička imena biti korištena usporedno s postojećom znanstvenom nomenklaturom, pripisanoj osobi, skupini ili ustanovi koja ih je predložila.

Hrvatska je izabrala imena za zvijezdu HD 75898 i egzoplanet HD 75898 b, koji čine egzoplanetni sustav u zviježđu Ris. Zvijezda je dobila ime Stribor, a egzoplanet Veles. Imena su predložili Biserka Gržeta (Stribor) te Đorđe Njegovanović i Maja Lukač (Veles). Zajednička tema koja veže ova imena slavenska su božanstva. Stribor je bog vjetra u slavenskoj mitologiji, kao i lik iz knjige Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Veles je slavenski bog zemlje, voda i podzemlja, bog prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima.

Vernesa Smolčić, voditeljica hrvatske kampanje IAU100 Imenujte egzoplanetni sustav, rekla je da je jako ponosna što je i Hrvatska sudjelovala u ovom natječaju i imenovala egzoplanet i njegovu zvijezdu domaćina u zviježđu Ris.

U nastavku donosimo primjere još nekih novih IAU naziva egzoplaneta i njihovih zvijezda.

  • Irska: imena mitoloških pasa (Bran, Tuiren) iz irske legende The Birth of Bran, za planet HAT-P-36b (Bran) koji kruži oko zvijezde HAT-P-36 (Tuiren) u zviježđu Canes Venatici (Lovački psi).
  • Jordan: nazivi drevnih gradova i zaštićenih područja na jugu Jordana za egzoplanet WASP-80b (Wadirum) koji kruži oko zvijezde WASP-80 (Petra) u zviježđu Akvileje (Orao).
  • Malezija: nazivi dragulja na malajskom jeziku, za egzoplanet HD 20868 b (Baiduri) koji kruži oko zvijezde HD 20868 (Intan) u zviježđu Fornax (Peć).

– Tijekom cijele godine, kroz razne astronomske aktivnosti, uključivali smo javnost u proslavu stote obljetnice IAU-a. Globalni projekt NameExoWorlds bio je savršena inicijativa za zatvaranje jedne godine pune projekata koji se bave društvom. To će sigurno imati trajan utjecaj u godinama koje dolaze. – zaključuje predsjednica IAU-a Ewine van Dishoeck.

FOTO: PINTEREST