LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan sjećanja

Hodočašće ljubavi, mira i ponosa splitskih studenata gradu Vukovaru

Studenti Sveučilišta u Splitu hodočastili su gradu Vukovaru povodom Dana sjećanja na žrtvu ovoga grada. Put je organizirao Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Studenti Sveučilišta u Splitu hodočastili su gradu Vukovaru povodom Dana sjećanja na žrtvu ovoga grada. Put je organizirao Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ove je jubilarne 25. godine pokazao koliko dobrote, bogatstva, ponosa, ljubavi i mira ima mladi naraštaj rođen poslije Domovinskoga rata. Tisuće mladića i djevojaka, iz svih hrvatskih krajeva i brojnih zemalja svijeta, pokazalo je da su spremni izgrađivati sebe i svoju domovinu onako kako su je sanjali poginuli hrvatski branitelji. Jedna od grupa mladih hodočasnika privukla je posebnu pažnju jer na jasan način pokazuje ono što nam je vrlo važno – povezati mlade ljude koji zajedno mogu stvarati sretniju domovinu.

Mladi hodočasnici iz Splita, studenti Sveučilišta u Splitu, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, stigli su u Vukovar na cjelodnevni program Sjećanja na žrtvu Vukovara. Duhovni voditelj bio je mr. don Jenko Bulić, profesor na KBF-u u Splitu i duhovnik studenata laika toga fakulteta, uz koordinaciju Duje Gale, suradnika u Uredu za pastoral mladih. Nakon napornoga puta, s dušama punim upečatljivih dojmova i slika, posebno s Memorijalnoga groblja, otputovali su u osječko naselje Brijest, gdje su bili gosti Župe mučeništva sv. Ivana Krstitelja.

Mladići i djevojke iz Splita tako su se mogli upoznati sa svojim vršnjacima iz ovoga mjesta koje je tijekom Domovinskog rata proživjelo agoniju. Agresija JNA i pobunjenih Srba na Osijek počela je s južne strane gradskih naselja, a na području ove župe poginuo je 28. kolovoza 1991. snimatelj HTV-a Žarko Kaić. Raskrižje u blizini crkve dobilo je njegovo ime. U gotovo svakom domu i danas žive sjećanja na te dane straha, napetosti i neizvjesnosti zbog svakodnevnog granatiranja mjesta, kad su djeca morala napustiti svoje domove jer je Brijest bio samo nekoliko stotina metara udaljen od granice između okupiranog i slobodnog dijela Hrvatske.

Danas je Brijest jedna od najljepših mjesnih zajednica grada Osijeka. Tu su obiteljske kuće sa zelenim okućnicama, tu su ulice čiste bez ijednog papirića na pločniku, tu se čak i jedna ulica zove – Dobra ulica. Danas njegovu župu vodi o. Marek, Poljak, koji je u isto vrijeme i imenovani bolnički kapelan u KBC-u Osijek. Njegov subrat o. Arek kapelan je Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te je bio poveznica između studenata KBF-a iz Splita i domaćina. Sljedećeg dana hodočasnici su se molili na misnom slavlju koje je vodio njihov voditelj don Jenko Bulić. Nevelika crkva koja ima svoju zanimljivu priču (bila je skladište alata IPK Osijek) bila je dupkom puna pobožnih Splićana i njihovih domaćina.

Potom su posjetili Osijek i razgledali znamenitosti iz njegove duge povijesti, pogotovo one vezane uz Domovinski rat, kao što su grafit Osijek – nepokoreni grad te umjetnička instalacija Crveni Fićo pobjeđuje tenk JNA na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice. Sjećanje je to na TV snimku osječkoga novinara Žarka Plevnika, koji je uspio snimiti trenutak kad tenk JNA udara i melje malog crvenog Fiću na svom divljanju kroz Vukovarsku ulicu 1991. godine

U poslijepodnevnim satima studenti su hodočastili u Đakovo, u bogatu i impresivnu đakovačku katedralu gdje su se pomolili i bolje upoznali s drevnom Đakovačko-osječkom nadbiskupijom i snažnim likom i djelom biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Nakon posjeta Đakovu, duhovno su obogaćeni i oplemenjeni krenuli na put za Split.

FOTO: PASTORAL MLADIH SPLIT