LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

HERItage Conference 2020 okupit će vrhunske znanstvenike iz čitave Europe

Sveučilište u Rijeci organizira značajnu međunarodnu konferenciju koja će okupiti predstavnike Vlade Republike Hrvatske, Europske komisije, kulturnih i kreativnih industrija te znanstvenike među kojima su jedan od vodećih europskih filozofa, arhitekt uključen u obnovu katedrale Notre Dame te vodeća europska znanstvenica za područje umjetne inteligencije i robotike.

Sveučilište u Rijeci organizira značajnu međunarodnu konferenciju koja će okupiti predstavnike Vlade Republike Hrvatske, Europske komisije, kulturnih i kreativnih industrija te znanstvenike među kojima su jedan od vodećih europskih filozofa, arhitekt uključen u obnovu katedrale Notre Dame te vodeća europska znanstvenica za područje umjetne inteligencije i robotike.

Konferencija The Role of Cultural Heritage in Socio-Economic Development and Preservation of Democratic Values – HERItage, koju u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a organizira Sveučilište u Rijeci u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, okupit će od 11. do 13. ožujka u Opatiji vrhunske stručnjake i znanstvenike iz čitave Europe.

– Heritage Conference središnje je znanstveno događanje u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje podržavaju hrvatska Vlada i Europska komisija, čiji će predstavnici sudjelovati u radu konferencije. Iako je tematski vezana prvenstveno za društvene i humanističke znanosti, konferencija će u raspravi kroz tri osnovna tematska stupa i povezana pitanja uključiti i STEM područje jer je za kvalitetno razumijevanje svakog društvenog pitanja nužna interdisciplinarnost. – kazala je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen program događanja.

Uz 170 aktivnih sudionika, predstavnika akademske zajednice i istraživača iz više znanstvenih područja, konferenciji će nazočiti oko 150 slušatelja zainteresiranih za važna pitanja koja će otvoriti ovaj međunarodni skup. Naime, glavne su teme uloga sveučilišta u promociji i očuvanju kulturne baštine, uloga znanstvenih istraživanja u jačanju očuvanja industrijske baštine te izazovi i prilike digitalnih transformacija u očuvanju i razvoju kulturne baštine.

 

Raspravljat će se i o drugim važnim aspektima razvoja društvenih i humanističkih znanosti u Europi, a sukladno se tomu panel-rasprave i plenarna izlaganja odnose na pitanja koja su danas izrazito aktualna: od europskog identiteta i naslijeđa manjina, preko turističke valorizacije industrijskog i kulturnog naslijeđa, do robotike i umjetne inteligencije.

 

– Digitalna transformacija danas je ključna u proučavanju kulturne i povijesne baštine jer nam tehnologija omogućuje kvalitetnije razumijevanje tog naslijeđa, ali i njegovo očuvanje, a upravo će to biti jedna od tema konferencije. Činjenica da je Europska komisija Sveučilištu u Rijeci pružila priliku organizacije ovako značajnog međunarodnog skupa čiji će zaključci imati velik utjecaj na znanstvenu zajednicu potvrda je kvalitete našeg rada koja je prepoznata u međunarodnim okvirima. – rekao je pomoćnik rektorice za međunarodnu suradnju te redoviti profesor na Tehničkom fakultetu Saša Zelenika.

Teme konferencije povezane su i s programom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, čiji će predstavnici također sudjelovati u raspravama. Tako će HERItage Conference 2020 biti i mjesto susreta akademske zajednice, aktera kreativne industrije te kreatora institucionalnih politika na nacionalnoj i europskoj razini. Naime, na otvorenju skupa, ali i raspravama, nazočit će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek, predstavnici Europske komisije, kao i čelnici europskih sveučilišta.

 

Plenarni govornici na konferenciji jesu jedan od najistaknutijih suvremenih europskih filozofa Étienne Balibar, profesor arhitekture Carlo Blasi, koji sudjeluje u projektu rekonstrukcije katedrale Notre Dame u Parizu, te Danica Kragić Jensfelt, članica švedske Akademije znanosti i jedan od vodećih autoriteta u istraživanju umjetne inteligencije, strojnog učenja i robotike, ujedno i alumni Sveučilišta u Rijeci.

 

HERItage Conference 2020 financira se sredstvima Europske unije iz programa Obzor 2020: Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva s 250 tisuća eura, što znači da će događaj imati i značajan gospodarski utjecaj na lokalnu zajednicu kojoj će transferirati oko dva milijuna kuna financijskih sredstava.

 

– Obzor 2020, u sklopu kojeg se održava ova konferencija, trenutačno je najznačajniji i najizdašniji europski fond posvećen znanstvenoj zajednici, s dvije osnovne ideje. Jedna je širenje izvrsnosti i sudjelovanja, usmjerena na smanjivanje podjele između zemalja i regija EU-a u iskorištavanju rezultata istraživanja i inovacija, stoga će jedna od bitnih tema o kojima će se raspravljati i na HERItage konferenciji biti nejednakost u znanosti između više, odnosno manje razvijenih europskih društava. Drugi cilj ovog fonda jest promicanje suradnje između znanosti i društva, razvijanje aktivnog interesa mladih generacija za znanost. Ukratko, može se reći kako su dvije ključne teme kojima se bavila većina radova pristiglih na konferenciju može svesti pod promjene i prilagodbe, odnosno pitanje kako se društvo mijenja i kako se prilagođavamo tim promjenama. – rekla je Marina Vicelja Matijašić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu te članica organizacijskog odbora HERItage konferencije.

S ciljem aktivnog uključivanja novih generacija znanstvenika kao uvod u konferenciju održat će se i radionica za doktorande koja će okupiti četrdesetak mladih znanstvenika iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja.

– Konferencija će biti organizirana u skladu s održivim politikama Sveučilišta u Rijeci što znači da će većina materijala biti u digitalnom obliku, a svi fizički materijali izrađeni su od obnovljivih sirovina. Također, na samoj konferenciji neće se koristiti jednokratna plastika. – dodala je rukovoditeljica Centra za EU projekte riječkog Sveučilišta Nataša Jakominić Marot.

FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI