LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja CROZ-a i HDLU-a

Harmonija prirode i tehnologije na pročelju tvrtke CROZ

– Umjesto uobičajenih reklamnih panoa htjeli smo unijeti dah umjetnosti u vlastito okruženje, ali i u vidokrug svih onih koji svakodnevno prolaze pored naše zgrade. – istaknuo je Vjekoslav Jadrešić, predsjednik uprave tvrtke CROZ.

– Umjesto uobičajenih reklamnih panoa htjeli smo unijeti dah umjetnosti u vlastito okruženje, ali i u vidokrug svih onih koji svakodnevno prolaze pored naše zgrade. – istaknuo je Vjekoslav Jadrešić, predsjednik uprave tvrtke CROZ.

Umjetnički rad grafičarke Helene Klakočar ugledao je svjetlo dana na pročelju zgrade tvrtke CROZ u Zagrebu, na križanju Slavonske avenije i Avenije Marina Držića. Njen je rad prvi od pet likovnih rješenja koja se biraju u sklopu suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i tvrtke CROZ u nadolazećem razdoblju od godine dana. Tisuće ljudi imat će priliku tijekom tri mjeseca osvijestiti važnost harmonije ekologije i tehnološkog napretka koja je prikazana na plakatu dimenzija 12 x 4,80 m.

Foto: Media Val

– Svjesni važnosti uloge gospodarskog sektora u borbi protiv negativnih klimatskih promjena i u danima kada se održava One planet summit u Parizu, na ovaj način dajemo naš doprinos. Umjesto uobičajenih reklamnih panoa htjeli smo unijeti dah umjetnosti u vlastito okruženje, ali i u vidokrug svih onih koji svakodnevno prolaze pored naše zgrade. To smo postigli inkluzijom umjetnika u poslovno okruženje kroz suradnju s HDLU. Helenin rad koji prikazuje harmoniju prirode i tehnologije oduševio me i s nestrpljenjem očekujem ostala likovna rješenja koja će nastati u sklopu ove suradnje. – izjavio je Vjekoslav Jadrešić, predsjednik uprave tvrtke CROZ, prilikom predstavljanja Heleninog rada.

Helena u svom radu, kao autor grafičkih novela, propitkuje odnos i zagovara harmoniju ekologije i tehnološkog napretka. Sama kaže kako, iako odgovore na pitanja hoće li na primjer u budućnosti pčele roboti oprašivati biljke ili će narušiti prirodni tok stvari ili će pak leteći roboti, kao u nekom distopijskom scenariju, postati oružje u nepozvanim rukama, ne znamo, suprotstavljanje tehnološkom napretku uzaludno je. Napredak treba prihvatiti, ali treba i pronalaziti mogućnosti u kojima će tehnologija koristiti, a ne uništavati naš okoliš, hranu i zrak. Dodala je da umjetnici danas mogu vizualizirati promjenljive odnose današnjice pomoću različitih umjetničkih strategija te da koristeći virtualni svijet i dovodeći ga u vezu s realnošću ili pomoću narativnih metoda trebaju prikazati moguće stranputice na kojima se čovječanstvo može naći. 

FOTO: MEDIA VAL