LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb za zdravlje mladih

Grad Zagreb izdao Informativni vodič za mlade

Informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova Grada Zagreba namijenjen je mladima s ciljem pružanja pomoći u rješavanju zdravstvenih i socijalnih problema s kojima se mlada populacija součava.

Informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova Grada Zagreba namijenjen je mladima s ciljem pružanja pomoći u rješavanju zdravstvenih i socijalnih problema s kojima se mlada populacija součava.

Mladi se danas suočavaju s mnoštvom rizičnih čimbenika koji ostavljaju strašne posljedice na njihovim životima. Ovisnosti, nasilje, rizično seksualno ponašanje, poremećaji u prehrani i psihosocijalni poremećaji problemi su s kojima se susreće mlada populacija. Osim zdravstvenih problema, mladi osjećaju i teret socijalnih problema, kao što su nezaposlenost i neravnopravan položaj marginaliziranih skupina, koji dodatno utječu na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

Kako mladi između 15. i 30. godine čine četvrtinu populacije u gradu Zagrebu te je riječ o populaciji o kojoj ovisi budućnost nastoji se provoditi zdravstvena i socijalna politika koja će pomoći mladima i omogućiti im individualni razvoj te ujedno i razvoj društva. Svjesni te činjenice i problema s kojima se oni susreću, Grad Zagreb i Savjet mladih Grada Zagreba izradili su Informativni vodič za mlade.

- Socijalna i zdravstvena politika prema mladima predstavlja upravo iz tog razloga dva izrazito zahtjevna područja na kojima se, kroz sustavno osmišljene intervencije, mladim ljudima treba pružiti potpora pri suočavanju s različitim zdravstvenim i socijalnim rizicima. - izjavila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Ovim vodičem nastoji se omogućiti dostupnost informacijama, potaknuti mlade da se obrate stručnjacima kako bi dobili adekvatnu pomoć te jačanje njihove odgovornosti za vlastito zdravlje. U njemu se nalaze najučestalija pitanja i odgovori, koji će sigurno pomoći većini u rješavanju raznih problema.

Informativni vodič sadrži i ono najvažnije, popis svih institucija s navedenim kontaktom i adresom koje nude različite javno zdravstvene programe kojima se nastoji pomoći mladima u rješavanju zdravstvenih i socijalnih problema.

- Ovaj vodič za mlade namijenjen je mladima koji žive i školuju se u gradu Zagrebu, njihovim roditeljima i svim zainteresiranima za zdravlje i dobrobit mladih. Adolescencija je ne samo vrlo turbulentno i važno razdoblje u svakom životu, već ponašanja i navike stečene u adolescenciji mogu imati presudan utjecaj na odraslo doba. - naglasila je voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Marina Kuzman.

FOTO: ZAGREB.HR