LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZBORNE NEPRAVILNOSTI

Gong tražio odgovore i objašnjenje propusta s osobnim iskaznicama i popisom birača na izborima

Jučerašnji izbori za zastupnike u Hrvatski sabor bili su obilježeni brojnim nepravilnostima. Organizacija civilnog društva Gong traži odgovornost za te propuste od nadležnih ministarstava, dok MUP tvrdi da biračima nije uskraćeno pravo glasa zbog nedostatka valjane iskaznice.

Jučerašnji izbori za zastupnike u Hrvatski sabor bili su obilježeni brojnim nepravilnostima. Organizacija civilnog društva Gong traži odgovornost za te propuste od nadležnih ministarstava, dok MUP tvrdi da biračima nije uskraćeno pravo glasa zbog nedostatka valjane iskaznice.

Na jučerašnjim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor mnogi su se susreli s brojnim nepravilnostima, koje su im u konačnici onemogućile ispunjavanje svog biračkog prava. Od Gonga, organizacije civilnog društva usmjerene na unaprjeđenje demokratskih procesa, saznajemo da su im se građani jučer mogli javiti sa svim nepravilnostima na koje su naišli. Birači su se javljali s pritužbama na kršenje izborne šutnje, probleme s pretrpanim izbornim kutijama, pokušaje nagovaranja i pritiska na birače, te probleme s osobnim iskaznicama.

Veliki broj birača tek je dolaskom na biračko mjesto saznao da se ipak ne nalaze na popisu birača. Za dio njih problem je bio u (ne)važećoj osobnoj iskaznici. Iako je prethodno rečeno da je umjesto osobne iskaznice moguće koristiti putovnicu ili vozačku dozvolu, to nije u potpunosti točno, kažu iz Gonga. Birači s isteklom, odnosno nevažećom osobnom iskaznicom mogli su ostvariti svoje biračko pravo s drugim važećim dokumentom, ali prije toga su morali otići do nadležnog ureda opće uprave po takozvanu plavu potvrdu za glasovanje.

Ipak, veći problem su bile situacije u kojima su se našli birači s važećim osobnim iskaznicama, ali i dalje bez svog imena na popisu birača. Gong obavještava kako su dobili nemali broj fotografija osobnih iskaznicama na kojima stoji da istječu tek 2026./2027. godine, te s kojima su pojedinci prethodno i putovali bez problema – a koje su sad proglašene nevažećima. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ovu situaciju je komentiralo rekavši da su neke osobne iskaznice poništene 14. rujna 2023. godine jer su se vodile kao nepreuzete, no to nije bio slučaj u birača koji su se javili Gongu.

Problem se pojavio i kod privremenih upisa, odnosno onih koji su zatražili promjenu mjesta glasovanja preko e-Građani. Dijelu birača koji su prethodno dobili potvrdu o promjeni biračkog mjesta na kraju je ipak dodijeljeno glasačko mjesto u mjestu prebivališta te o tome nisu bili obaviješteni na vrijeme. Gong je još jučer apelirao na MUP i Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) da preuzmu odgovornost i objasne kako je došlo do tih propusta na dan izbora.
 

Do trenutka pisanja članka, MUP se oglasio jedino na svojoj službenoj stranici rekavši da nijednom građaninu koji je na biralištu želio iskoristiti svoje biračko pravo to pravo nije uskraćeno zbog nedostatka valjane osobne iskaznice, već su imali mogućnost dobiti (plavu) potvrdu o glasovanju. Također su napomenuli da je tijekom epidemije produžen rok valjanosti osobnih iskaznica, ali unatoč tome postoji značajan broj nevažećih osobnih iskaznica, te da su iz MUP-a dodatno produžili rok za njihovo automatsko poništavanje do 13. rujna 2023. godine. Iz Ministarstva pravosuđa i uprave te DIP-a do pisanja članka nismo dobili odgovor.

FOTO: PEXELS