LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarna akcija

Glazbenici i HDS ZAMP donirali 250 000 kn glazbenoj školi u Sisku

– Veliko hvala svima na podršci i pomoći, a posebno se zahvaljujem svim našim umjetnicima, i estradnim i klasičnim, koji nam toliko pomažu glazbom. – rekao je Tomislav Ivšić, ravnatelj glazbene škole.

– Veliko hvala svima na podršci i pomoći, a posebno se zahvaljujem svim našim umjetnicima, i estradnim i klasičnim, koji nam toliko pomažu glazbom. – rekao je Tomislav Ivšić, ravnatelj glazbene škole.

Hrvatski glazbeni autori i nositelji autorskih prava i njihova Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja prikupili su u prvom dijelu humanitarne akcije Playlista za glazbenu školu Sisak čak 250 000 kn za obnovu potresom uništene Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku i Petrinji.

Iznos je, kako stoji u priopćenju, uplaćen na račun škole, a predsjednik HDS-a MladenTarbuk i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec u ponedjeljak, 14. lipnja, uručili su i simboličan ček ravnatelju škole Tomislavu Ivšiću.
– Nakon razornog potresa koji je krajem prosinca pogodio šire sisačko područje i urušio Glazbenu školu Frana Lhotke, HDS ZAMP je pozvao članove u akciju za obnovu škole. Brzo se više od 200 hrvatskih glazbenih autora već od idućeg obračuna za proteklo razdoblje odreklo honorara od svojih autorskih prava na jednu ili više svojih poznatih skladbi – neki čak i na cijeli svoj repertoar! – pišu iz HDS-a ZAMP.
Na iznos od 207 00 kuna koji je prikupljen emitiranjem djela s Playliste za glazbenu školu u Sisku od početka srpnja do kraja prosinca 2020. godine, a na taj je iznos HDS ZAMP od svojih troškova poslovanja donirao još 43 000. Tako je prva polovica akcije zaokružena na četvrt milijuna kuna, no ostatak donacije, koja se još prikuplja u prvih 6 mjeseci tekuće godine, bit će poznat u prosincu, javljaju organizatori.

Skladatelj, dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a ujedno i predsjednik HDS-a Mladen Tarbuk prilikom uručenja čeka ravnatelju škole, uz zahvalu svim svojim kolegama, istaknuo je i važnost glazbenog obrazovanja i uz želje za što skoriju obnovu sisačke škole kazao:
– Sisak i Banija zanijemiše od potresa ..premda smo i sami pogođeni pandemijom i njezinim fatalnim posljedicama po našu egzistenciju i smisao skladanja, željeli smo vratiti glazbu u Sisak i osmijehe na dječja lica. Mnoge kolegice i kolege skladatelji, počevši od mene, odlučili su ove godine prihode od autorskih naknada pokloniti za obnovu sisačke muzičke škole. Nadajmo se da će naši mladi muzičari uskoro natrag neometano na nastavu u svoju školu, te da ćemo moći pratiti njihove nastupe i razvoj njihovog muzičkog talenta. – pišu iz HDS-a ZAMP.
Premda u školi još ne znaju hoće li ići u obnavljanje stare zgrade ili će možda obnavljati neku veću zgradu jer su i prije potresa morali koristiti dodatne prostore, ravnatelj Tomislav Ivšić je istaknuo:
– Nevjerojatno je koliko se javnost senzibilizirala s problemima u kojima se našla naša škola. Veliko hvala svima na podršci i pomoći, a posebno se zahvaljujem svim našim umjetnicima, i estradnim i klasičnim, koji nam toliko pomažu glazbom. – rekao je Ivšić koji je dodao i činjenicu da na ovogodišnjim upisima koji su upravo u tijeku bilježe povećani interes djece za upis u glazbenu školu, pogotovo skladateljske instrumente klavir i gitaru.
Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec tijekom susreta u Sisku zahvalio je svim glazbenicima i nositeljima prava koji su se odrekli svojih honorara te istaknuo da mu odaziv i glazbenih urednika radijskih i televizijskih postaja koji ta djela puštaju u eter, ali i svih ljudi koji žele pomoći slušajući Playlistu na određenim servisima daju nadu da će i druga polovica akcije biti vrlo uspješna.

Akcija hrvatskih autora u kojima će njihove pjesme prikupljati novac za male sisačke glazbenike se nastavlja sve do kraja lipnja, a s njegovim zadnjim dana ulazi i u veliko finale, s humanitarnom akcijom #zajednozaglazbenu također namijenjenom ovoj školi, koja će se održati na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja. Cilj je akcije kupnja instrumenata za Glazbenu školu Frana Lhotke.

Završnica će započeti pokretanjem humanitarnog telefonskog broja, a velikim večernjim koncertom prve ljetne večeri na Prvom programu HTV-a u 21:00 obilježit će se Svjetski dan glazbe u društvu brojnih glazbenika i pjesama s Playliste.

Svi koji žele pomoći akciju mogu podržati sve do 27. lipnja, pozivom na broj donacijskog telefona koji će biti objavljen uskoro. U programu sudjeluju najveće zvijezde s hitovima najutjecajnijih domaćih autora, zaključuju iz HDS-a ZAMP.
FOTO: GLAZBENA ŠKOLA FRAN LHOTKA