LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PMF dobio novu opremu

Fuchs zaboravio kad je bio ministar: „Izguglat ćemo tko je trebao ranije reagirati.”

Seizmološka služba u Hrvatskoj konačno je dobila novu opremu koja će biti postavljena na petrinjsko seizmički aktivno područje. Ministar Fuchs ne zna zašto nije reagirao tijekom prvog mandata na zahtjeve seizmologa.

Seizmološka služba u Hrvatskoj konačno je dobila novu opremu koja će biti postavljena na petrinjsko seizmički aktivno područje. Ministar Fuchs ne zna zašto nije reagirao tijekom prvog mandata na zahtjeve seizmologa.

Seizmološka služba RH dobila je po 20 kompleta novih seizmografa i akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka o potresima u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna koje će ovaj tjedan postaviti na petrinjsko seizmički aktivno područje, prenosi Hina. Riječ o je opremi namijenjenoj za Prirodoslovno-matematički fakultet koju je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

– Duboko sam uvjeren da je to početak. Sada ih je stiglo 20, a mi smo se unutar proračuna Ministarstva ekspresno presložili i osigurali taj dio sredstava. – rekao je ministar Fuchs.

Ipak, nakon izjave s dozom ponosa uslijedila je poprilično sramotna izjava ministra koji je zaboravio da je i prije 10 godina kada su se seizmolozi žalili da im je potrebna oprema, zaboravio da je upravo on tada bio resorni ministar.

– Trebali su imati tu opremu i puno ranije. Ono što smo sada mogli napraviti, učinili smo – Vlada i Ministarstvo reagirali su brzo. Zašto se morao dogoditi potres, nažalost nije to jedina stvar gdje se mora i u izvanrednim okolnostima reagirati. Dobro je da imamo ovih dodatnih 20 postaja, a imat ćemo ih daleko više i neće trebati postavljati pitanja zašto netko nije reagirao. Garantiram da ćemo reagirati i s ostalim. – izjavio je Fuchs, dok je na pitanje nije li upravo on prije 10 godina bio ministar, uz smijeh uzvratio da ne zna zašto nije reagirao tada, ali da je sada. 

Dekan PMF-a Mirko Planinić pohvalio je rok nabave opreme:

– Ne sjećam se da je ikad Vlada tako brzo reagirala i stručne službe PMF-a. Misija fakulteta je mijenjati društvo znanjem, a ta oprema će se instalirati u epicentralna područja. Ona je mobilna i kroz tu opremu ćemo dobiti vrlo vrijedne podatke za naučiti kako se nositi s potresima u budućnosti.

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić izrazila je zahvalnost na brzoj nabavci opreme i napomenula da je seizmološkoj službi i seizmologiji u ovom trenutku bilo izuzetno važno da nam brzo dođu ti instrumenti kako bi ih mogli čim prije postaviti na seizmički aktivno područje, a sada je to Petrinja, kako bi se što više saznalo o strukturi zemlje ispod tog pogođenog područja. Napomenula je još da će novi instrumenti ostvariti ono što su željeli – da od brojnih naknadnih potresa prikupe što više informacija o svemu što se trenutno događa, što je bitno jer se jedino njima može vidjeti unutrašnjost zemlje. 
FOTO: WIKIPEDIA