LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mišljenja stručnjaka

Fuchs, Radolović i Benčić komentirali političku nepismenost mladih – posljedica neprovođenja građanskog odgoja?

Zastupnica Benčić smatra kako je niska razina političke pismenosti kod mladih posljedica neprovođenja građanskog odgoja u školama, dok ministar Fuchs tvrdi da nije protiv toga te najavio njegovo uvođenje u sve škole kada se stvore uvjeti za cjelodnevnu nastavu.

Zastupnica Benčić smatra kako je niska razina političke pismenosti kod mladih posljedica neprovođenja građanskog odgoja u školama, dok ministar Fuchs tvrdi da nije protiv toga te najavio njegovo uvođenje u sve škole kada se stvore uvjeti za cjelodnevnu nastavu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, saborske zastupnice Sanja Radolović i Sandra Benčić komentirali su nedavno provedeno istraživanje političke pismenosti koje je pokazalo da učenici završnih razreda hrvatskih srednjih škola nisu naročito upoznati s hrvatskom politikom, piše Jutarnji.hr.
Vezano: Politička (ne)pismenost: mladi ne znaju tko je premijer, trećina homoseksualnost smatra bolešću
Istraživanje su proveli istraživači s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Centra za studije jugoistočne Europe na Sveučilištu u Grazu i GONG-a na uzorku od 1122 učenika. Rezultati su pokazali nisku razinu političke pismenosti među mladima, čak nižu u usporedbi s istraživanjem iste tematike prije šest godina.

Sanja Radolović, kako prenosi Jutarnji list, smatra da je HDZ-ova vlada zaustavila kurikularnu reformu te je razina političke pismenosti zbog toga danas loša.

– Da HDZ-ova vlada nije zaustavila kurikularnu reformu kako bi pridobili glasove Hasanbegovića, Esih i njihovih političkih istomišljenika, danas bi politička pismenost mladih bila znatno bolja, odnosno ne bismo se suočili s činjenicom da dvije trećine učenika koji završavaju srednje škole ne znaju da je NDH bila fašistička tvorevina.

Inače profesorica na Sveučilištu Juraja Dobrile u Puli Radolović je rekla kako i sama svjedoči da studenti prve godine na fakultet dolaze potpuno nepripremljeni oko opće kulture i političke pismenosti.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs smatra da će se to promijeniti kada se, u sklopu novog kurikuluma, uvedu novi udžbenici iz povijesti.

– Nadam se da će se takav njihov stav i pristup analizi povijesnih zbivanja popraviti nakon što u učionice uđu nove knjige iz povijesti rađene po novom kurikulumu koji mislim da bitno bolje pokazuje povijesna zbivanja u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu – kazao je ministar Fuchs, piše Jutarnji list.

Niska razina političke pismenosti kod mladih posljedica je neprovođenja građanskog odgoja u školama, rekla je zastupnica Sandra Benčić te smatra kako prema tome postoji jak otpor aktualne vlasti. Smatra da je, da bi se spriječila niska razina političke pismenosti, u škole je potrebno uvesti građanski odgoj.
– Obrazovni sustav je dijelom takav da provodi reviziju povijesti i ne naglašava dovoljno jasno što je značila zločinačka tvorevina NDH – kaže Benčić koja za to smatra odgovornim Ministarstvo znanosti i obrazovanja, čitavu Vladu, sve one koji su cijelo vrijeme minirali kurikularnu reformu i sve one izvan sustava koji imaju veliku moć i utjecaj na njega.
Ministar Fuchs istaknuo je kako nije protiv građanskog odgoja, ali i najavio njegovo uvođenje u sve škole kada se stvore uvjeti za cjelodnevnu nastavu.

Benčić je rekla i kako smatra pogrešnim donošenje kurikuluma na nacionalnoj razini te da ga je potrebno decentralizirati:
– Trebalo bi ga decentralizirati tako da i jedinice lokalne samouprave imaju utjecaj na dio toga. U Istri se, primjerice, provodi zavičajna nastava. Svakoj regiji treba dati da svojim učenicima daje spoznaje o identitetima zavičaja – kaže Radolović i vraća se na 2016. godinu kada je HDZ, kako bi osigurao većinu bio spreman u kurikulum uvesti čak i to da je logor Jasenovac bio pozitivna pojava.
FOTO: PIXABAY