LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni prijevoz u Zagrebu

FOTO: Studentice otkrile je li u tramvaju manje putnika zbog novih mjera

Prema najnovijim mjerama u vozilima javnog prijevoza ne smije biti popunjeno više od 40% kapaciteta, no je li to doista tako, otkrilo nam je nekoliko čitateljica koje su danas koristile zagrebački javni prijevoz.

Prema najnovijim mjerama u vozilima javnog prijevoza ne smije biti popunjeno više od 40% kapaciteta, no je li to doista tako, otkrilo nam je nekoliko čitateljica koje su danas koristile zagrebački javni prijevoz.

Danas je prvi radni dan otkad su na snazi nove mjere koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske prije nekoliko dana, a koje su u primjeni od subote. S obzirom na to da se njima ograničava i popunjenost javnog prijevoza na 40% ukupnog kapaciteta, odlučili smo provjerili je li to slučaj i u praksi.
Vezano: Plenković predstavio mjere: zatvaraju se kafići, restorani i teretane, promjene i u radu autoškola
Studentica Lucija poslala nam je fotografije iz ZET-ova autobusa u kojemu je, kako kaže, više od maksimalnog dozvoljenog broja putnika:
– Nikakvo pridržavanje. Sjede jedni pored drugih, više je od 40% popunjenosti.
Slično iskustvo iznijela je još jedna studentica:
– Čini mi se da ulazi tko uđe, nitko ne regulira kolika je popunjenost.
Na stranici Zagrebačkog električnog tramvaja stoji obavijest da će sukladno novim mjerama na svakom vozilu biti istaknut najveći dozvoljeni broj putnika u vozilu koji ne smije prelaziti 40% kapaciteta, ovisno o modelu vozila.

– Svakodnevnim praćenjem popunjenosti vozila, utvrđeno je kako dnevna popunjenost kapaciteta iznosi do 30 posto, a do povećanja broja putnika eventualno može doći u slučaju prometnih poremećaja na koje prijevoznik ne može u cijelosti preventivno utjecati. Na linijama na području grada Zagreba na kojima se bilježi veća popunjenost, ZET će uvoditi dodatne prijevozne kapacitete, posebice u razdobljima vršnih prometnih opterećenja.

Od jedne čitateljice, međutim, doznajemo da, prema onome što je ona vidjela, nije bio istaknut maksimalan broj putnika kako na tramvaju tako ni na busu. Činilo nam se da prema onome što nam je ona poslala ipak nije velika gužva u tramvaju, no naša čitateljica ne misli da će tako i ostati:

– Ne čini mi se da itko kontrolira i vjerujem da će za pola sata kad bude kraj radnog vremena biti krcatije.

S druge strane, naša četvrta sugovornica kaže da je od subote, otkad se vozi zagrebačkim javnim prijevozom uz nove mjere, na tramvaju istaknut maksimalan broj putnika, kojih istovremeno smije biti 81, no sudeći po fotografiji koju je poslala, putnika je i dalje puno i ne drže razmak. 

Poslali smo upit ZET-u, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor. Prema obavijesti na njegovoj stranici čini se da putnici sami trebaju procijeniti trebaju li ući u tramvaj ili autobus ili ne:

 –  Ovim putem apeliramo na strpljenje i suradnju putnika te ih molimo da ne ulaze u vozila ukoliko procijene da je u vozilu veći broj putnika. Ostanimo i dalje odgovorni kako bismo zaštitili zdravlje svih putnika. Nošenje medicinskih ili zaštitnih maski i dalje je obvezno, a ZET će nastaviti intenzivno dezinficirati vozila u prometu. Podsjećamo i na važnost dezinficiranja ruku na ulazu u tramvaje i autobuse te stoga pozivamo putnike da ulaze na prva vrata i koriste dezinficijense koje smo postavili u vozilima.

FOTO: STUDENTSKI.HR