LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prosvjedna akcija

FOTO: Klimatski aktivisti zauzeli ulaz u sjedište zagrebačke tvrtke, jedan uhićen

Tijekom prosvjeda reagirali su i policija i vatrogasci.

Tijekom prosvjeda reagirali su i policija i vatrogasci.

U četvrtak 7. srpnja ujutro, aktivisti i aktivistkinje inicijative Extinction Rebellion zauzeli su ulaz u sjedište tvrtke Plinacro u Savskoj ulici gdje su transparentima i glasnom apokaliptičnom glazbom poručili kako ulaganje u plin kao fosilno gorivo nije zelena investicija, već investicija koja vodi sve dublje u klimatsku krizu.
 

– Ovdje smo jer smatramo da hitno treba zaustaviti povećanje kapaciteta LNG terminala i izgradnju nove plinske infrastrukture. Moramo usmjeriti sva ulaganja u infrastrukturu za iskorištavanje obnovljivih izvora energije, prvenstveno sunca i vjetra, u energetsku učinkovitost i smanjenje potrošnje energije. – aktivisti su poručili ispred Plinacra.

Ova akcija odgovor je klimatskih aktivista na najave o udvostručenju kapaciteta  terminala za prihvat ukapljenog plina (LNG) u Omišlju te izgradnji plinovoda do susjednih zemalja, projektima koji bi trebali dobiti zeleno svjetlo kao Projekti od zajedničkog interesa (PCI) za EU te za koje se očekuje potpora iz fonda RePowerEU.
 

RePowerEU plan je Europske Unije kojim se nastoji hitno smanjiti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i omogućiti brz napredak zelene tranzicije.  RePowerEU plan usmjeren je na štednju energije i smanjenje potrošnje fosilnih goriva u industriji i prometu, ubrzano uvođenje obnovljivih izvora energije te diverzifikaciju opskrbe. Hrvatska se odlučila fokusirati na posljednji cilj kroz diverzifikaciju opskrbe plinom.
 

Pokret Extinction Rebellion smatra da se ovime pogoduje plinskim kompanijama poput Plinacroa koji je poznat po aferama iza kojih stoji HDZ-ovo vodstvo te je jasno da se ovim projektima ponovno pogoduje privatnim interesima. Istovremeno, aktivisti/kinje upozoravaju da ovakvi projekti dugoročno za građane Hrvatske znače još veću ovisnost o fosilnom plinu i propuštanje jedinstvene prilike za ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku neovisnost.
 

Dodatnu zabrinutost aktivista potakla je jučerašnja potpora Europskog parlamenta prijedlogu za označavanje plina kao održivog goriva u taksonomiji europskih smjernica za investicije. Taj je prijedlog naišao na oštre kritike, kako europskog klimatskog pokreta, tako i znanstvene zajednice.

– Na rubu smo klimatske katastrofe i plin kao fosilno gorivo ne može biti dio rješenja, plin je uzrok problema. Nemamo vremena za pogrešna rješenja kao što je plin. Moramo prestati ulagati u sva fosilna goriva odmah. – naglašavaju aktivisti.

Ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost vide kao ispravne mjere koje potiče RePowerEU te zahtijevaju da se Hrvatska usmjeri na njih ako želi izbjeći katastrofalne posljedice koje već osjećamo, toplinske valove, suše i požare, ekstremne vremenske uvjete, uništenje uroda i poskupljenje hrane, sukobe za resurse i poskupljenje energenata i osnovnih životnih uvjeta.

– Moramo se usprotiviti i zaustaviti projekte Plinacroa i ostali plinskih kompanija, jer one stvaraju profit uništavajući našu budućnost – zaključili su iz inicijative Extinction Rebellion.

Od inicijative doznajemo da su tijekom prosvjeda intervenirali policija i vatrogasci te da je jedan od aktivista uhićen. Extinction Rebellion smatra do nedopustivim.

– Pitamo se čijim se interesima rukovodi policija? Interesima velikih korporacija i plinske indrustije ili interesima zdravlja i života građana_ki? I kad nas privode i tjeraju poručujemo da nećemo odustati i da se nećemo prestati boriti za klimatsku pravdu i opstanak života na Zemlji. Odavno je već došlo vrijeme za prelazak na obnovljivu i čistu energiju jer vrijeme na istječe! – poručili su aktivisti na svom Facebooku.

FOTO: EXTINCTION REBELLION