LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita od koronavirusa

FOI se priključio izradi 3D-printanih vizira; donira ih pedijatrima i stomatolozima

Fakultet organizacije i informatike priključio se hvalevrijednoj akciji 3D-printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja od zaraze koronavirusom u Varaždinskoj, ali i susjednim županijama.

Fakultet organizacije i informatike priključio se hvalevrijednoj akciji 3D-printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja od zaraze koronavirusom u Varaždinskoj, ali i susjednim županijama.

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu priključio se akciji 3D-printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja koju na nacionalnoj razini koordinira Hrvatski studentski zbor. Tako je iskoristio svu raspoloživu tehnologiju svog Internet of Things laboratorija, pod vodstvom doc. dr. sc. Borisa Tomaša, kako bi pomogao u izradi okvira i sklapanja vizira koji se koristite kao zaštitne maske koje susprežu bilo kakvu vrstu kapljične transmisije i na taj način pomažu u sprečavanju širenja zaraze koronavirusom


Vezano: Student FESB-a briljantnom inicijativom pomogao KBC-u Split; HSZ preuzeo koordinaciju na području cijele Hrvatske


– Tako smo pokazali da njegujemo socijalnu osjetljivost među građanima, a posebno među akademskom zajednicom, što je ujedno jedan od stupova akademskog djelovanja, a to je društveno djelovanje. Izrazito je važno u ovim otegotnim životnim okolnostima pokazati solidarnost na svim razinama i, ako je moguće, pomoći onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnije. FOI je odmah ovdje prepoznao svoju ulogu i rado smo se uključili u ovu akciju, uspješno koordiniranu na razini cijele Hrvatske. – istaknula je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

FOI u ovom trenutku raspolaže s ukupno pet 3D-printera, a dio je njih posudio kroz proces prikupljanja sredstava za provođenje akcije. U 10 sati neprekidnog rada može proizvesti 50 komada zaštitnih vizira. Docentu Tomašu u izradi su se priključili i drugi asistenti i profesori s Fakulteta, stoga je moguće da će proizvoditi još više.

– Do sada su viziri distribuirani pedijatrijskim ambulantama i ambulantama opće prakse u Varaždinu i Koprivnici, čime zapravo opskrbljujemo zdravstvene ustanove ne samo u našem gradu, već i široj okolici. Sada nam je cilj proizvesti dovoljno zaštitnih vizira za sve pedijatre te liječnike dentalne medicine na području Varaždinske županije, a interes su iskazale i Ljekarne Varaždinske županije. poručila je dekanica.

S FOI-ja poručuju i da vizire ne prodaju, nego ih isključivo doniraju. Oni kojima su potrebni mogu se javiti na e-mail adresu pr@foi.unizg.hr. Ujedno zahvaljuje svima koji su pomogli donacijom materijala – sirovine za 3D-print i plastike za vizire – kao i posudbom 3D-printera.

– Za sada imamo dosta materijala za sve zamolbe za donacijom vizira koje smo zaprimili. Međutim, kako ih očekujemo i dalje, svakako će nam dobro doći materijal za izradu – sirovina/filamenti za 3D-printer, plastika za vizire ili 3D printeri. – napominje voditelj IoT Laboratorija – docent na FOI-ju dr. sc. Boris Tomaš.

Ako se još netko želi pridružiti ovoj akciji donacijom materijala može se javiti voditelju IoT Laboratorija FOI-ja na mail adresu iot@foi.unizg.hr.

FOTO: FOI