LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DIGITALNI SVIJET

FOI pokrenuo platformu za učenje digitalnih kompetencija za nastavnike

Istraživačka grupa FOI-ja najintenzivnije je kroz prethodne dvije godine radila na razradi koncepta i sadržaja platforme za učenje digitalnih kompetencija za nastavnike, kao i u pilotiranju te platforme s gotovo 1000 polaznika iz četiriju europskih visokih učilišta uključenih u projekt.

Istraživačka grupa FOI-ja najintenzivnije je kroz prethodne dvije godine radila na razradi koncepta i sadržaja platforme za učenje digitalnih kompetencija za nastavnike, kao i u pilotiranju te platforme s gotovo 1000 polaznika iz četiriju europskih visokih učilišta uključenih u projekt.

Ako uzmemo u obzir da je u srži današnjeg društva tehnologija, onda nam postaje jasno da su digitalne kompetencije danas gotovo imperativ kompetencija uopće te da su upravo one na kojima treba raditi i koje treba graditi.

Istraživačka grupa FOI-ja najintenzivnije je tijekom prethodnih dviju godina radila na razradi koncepta i sadržaja platforme za učenje digitalnih kompetencija za nastavnike, kao i u pilotiranju te platforme s gotovo 1000 polaznika iz četiriju europskih visokih učilišta uključenih u projekt. Nastavnici FOI-ja i drugih visokih učilišta iz Hrvatske sudjelovali su i u inicijalnoj anketi o iskustvima poučavanja tijekom COVID-a koja se u okviru projekta provela sa 167 nastavnika diljem Europe, a 10 FOI nastavnika trenutno provodi pilotiraje stvarnih kolegija u online ili hibridnom okruženju, kako bi prikupili vrijedne istraživačke podatke i iskustva studenata za daljnji razvoj primjera dobre prakse online i hibridnog poučavanja. Njihova će iskustva biti dio velikog projektnog rezultata - praktičnog vodiča za nastavnike (eDESK Toolkit for Educators), koji će biti do kraja kolovoza dostupan za besplatno preuzimanje na stranicama projekta.

Tijekom travnja ove godine na FOI platformi za učenje objavljena je i besplatni e-tečaj za edukaciju, eDESK Digital and Entrepreneurial Teachers for a Fast-Changing World, otvoren svim zainteresiranim nastavnicima, studentima i donositeljima politika u obrazovanju. Dostupan je na engleskom jeziku, a osmišljeno je u 10 modula kako bi polaznicima mogli razviti poduzetničke i digitalne vještine te naći resurse za implementaciju inovativnih metoda i novih praksi u online i hibridnoj nastavi.

Podsjetimo, u projektu eDESK koji je, u okviru ERASMUS+ programa odobrila španjolska nacionalna agencija, Fakultet organizacije i informatike (FOI) ima ulogu partnera, na čelu s prof. dr. sc. Blaženkom Divjak. Uz FOI, u projektu sudjeluju Odjel sveučilišta u Kantabriji za proučavanje i istraživanje financijskog sektora (Španjolska, koordinator projekta), Sveučilište u Kantabriji (Španjolska), Sveučilište u Lisabonu (Portugal) te Tehnološko sveučilište Lappeenranna-Lahti (Finska). Projekt pruža jedinstveno iskustvo međunarodne suradnje na razvoju kompetencija znanstveno-nastavnog osoblja FOI-ja te u uvođenju inovacija u nastavni proces, omogućujući time i studentima FOI-ja međunarodno i moderno studiranje.

Više o projektu eDESK dostupno je na službenoj mrežnoj stranici projekta

FOTO: UNSPLASH