LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Otvoreni četvrtak”

FFOS organizira predavanje posvećeno filmovima o superjunacima

– U predavanju koje će održati u sklopu programa „Otvorenog četvrtka” bit će riječi o dvama filmovima o superjunacima – „Thor: Ragnarok (2017.)” Taike Waititija i „Black Panther” (2018.) Ryana Cooglera. – navode s FFOS-a.

– U predavanju koje će održati u sklopu programa „Otvorenog četvrtka” bit će riječi o dvama filmovima o superjunacima – „Thor: Ragnarok (2017.)” Taike Waititija i „Black Panther” (2018.) Ryana Cooglera. – navode s FFOS-a.

Sljedeće, 5. po redu predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka, koji organizira osječki Filozofski fakultet, održat će se 25. veljače s početkom u 18:30. Tom će prilikom Zvonimir Prtenjača govoriti na temu Suvremena kinematografija i postkolonijalni filmovi o superjunacima

Zvonimir Prtenjača (1996.) diplomirao je engleski jezik i književnost i povijest na spomenutom fakultetu 2020. godine, kada je obranio rad Man of Steel and Batman v Superman: Dawn of Justice: Superhero Narratives in Post-9/11 Era. Suurednik je zbornika The Student’s Pen Shapes Beauty: Creative Writing in the BA Literature Classroom, a organizatori ističu da je pisao i za domaće znanstvene publikacije. Njegovi istraživački interesi, kažu, uključuju grafičke romane, fantastičnu književnost za djecu i mlade, kinematografiju i popularnu kulturu. Trenutno boravi u Vinkovcima, gdje i radi kao učitelj engleskog jezika.

– U predavanju koje će održati u sklopu programa Otvorenog četvrtka bit će riječi o dvama filmovima o superjunacima – Thor: Ragnarok (2017.) Taike Waititija i Black Panther (2018.) Ryana Cooglera. Navedeni naslovi neće biti razmatrani isključivo kao transmedijski proizvodi koji generiraju ogromne svote novca već i kao postkolonijalni tekstovi čiji autori progovaraju iz, kako piše Stuart Hall, određenog prostora i vremena, iz neke jedinstvene povijesti i kulture. Postavljajući ih u kontekst suvremene kinematografije, predavač će obrazložiti kompleksnu problematiku Drugosti u odabranim filmovima. Proučavajući hibridne identitete Thora, Lokija, Valkyrie i Killmongera, nastojat će objasniti kako redatelji u njih upisuju brojna iskustva postkolonijalnog subjekta, u ovom slučaju maorsko-novozelandskog i afroameričkog. Osim toga Prtenjača će se osvrnuti i na međukulturnu interakciju u produkciji naslovnih filmova. – navode s FFOS-a.

Predavanje će se održati online, na platformi Zoom, a svi zainteresirani mogu se pridružiti uz sljedeće podatke: 
Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/94095508948?pwd=YXJYUVZXZkN4bUYzdjZPQ2JsTklyUT09
Meeting ID: 940 9550 8948
Passcode: 213240
FOTO: PIXABAY