LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popularizacija prirodnih znanosti

Festival znanosti i ove godine diljem Hrvatske obiluje edukativnim i zabavnim programima

I u 2019. godini diljem Hrvatske održava se Festival znanosti. Trajat će od ponedjeljka, 8. travnja, do petka, 13. travnja 2019. godine.

I u 2019. godini diljem Hrvatske održava se Festival znanosti. Trajat će od ponedjeljka, 8. travnja, do petka, 13. travnja 2019. godine.

U organizaciji sveučilišta, fakulteta te drugih kulturnih i društvenih institucija, uz pomoć Ministarstva i pojedinih privatnih partnera, održat će se 17. Festival znanosti, i to na temu Boje. Po običaju u ovom projektu svake godine sudjeluje nekoliko gradova kao što su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Zadar. Ipak, prostor realizacije proširen je na još manjih gradova i mjesta.  

Cilj je festivala popularizirati i približiti prirodne znanosti javnosti, a otvoren je za sve koji imaju želju na jednostavan i zabavan način dobiti nove perspektive raznolikih fenomena koji čine fizički svijet. Program je sastavljen tako da je zanimljiv i djeci i odraslima i sastoji se od raznih izložaba, predstava, predavanja, radionica, tribina i drugih događanja. U nastavku vam donosimo osnovne informacije o početku programa, a ostavljamo vam i poveznice na dokumente koji sadrže program za svaki grad posebno.

Zagreb

U svim gradovima festival će biti održan na velikom broju lokacija, no posebnost Zagreba ove godine jest to da će se gotovo cijeli festival održati u prostorijama Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Program počinje u ponedjeljak, 8. travnja, u 10 sati, kad će se paralelno održavati različiti događaji, a trajat će tijekom cijeloga dana, svakoga dana, i tako sve do petka, 13. travnja. Ako ste dosad odgađali posjet ovom muzeju, sada imate odličnu priliku  obogatiti se i za to iskustvo. Pogledajte program i pronađite aktivnost čiji vas naziv privlači.

Split

Sveučilište u Splitu organizira i svečano otvaranje 17. Festivala znanosti koje će se održati u ponedjeljak, 8. travnja, s početkom u 11 sati na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Kako stoji na službenoj internetskoj stranici, posjetitelje očekuje više od 100 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece, učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije na više od 30 lokacija diljem Splita. Samo zavirite u program i pronađite nešto za sebe i drage vam osobe.

Rijeka

Otvorenje Festivala znanosti u Rijeci također je u ponedjeljak, 8. travnja, u 11 sati u Gradskoj vijećnici. Osim promocije i popularizacije znanosti, ovdje je cilj senzibilizirati studente, ali i ukupnu javnost o važnosti i ulozi europarlamentarnih izbora. Tome je posvećena tribina u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i udruge Universitas Glasaj za Europu/Glasaj za znanost. Program festivala održat će se na 30 lokacija u gradu i okolici i donosi više od 170 događanja za sve dobne skupine. Raspored događanja dostupan je na poveznici.

Osijek

Osijek je i ove godine sudionik Festivala znanosti i, kao i ostali gradovi, diči se bogatim programom. Tako možete pronaći radionice pod nazivom Moj genetički kod u bojama, Morseov kod u bojama ili poslušati predavanje Percepcija boja i druge fiziološke značajke ptica i sisavaca kao ožiljci evolucije. Ovo je samo primjer toga koliko zanimljivo može biti – na vama je da bacite oko na program i odaberete nešto za sebe, a izbora je stvarno mnogo.

Zadar i obližnji gradovi i mjesta

Ovaj je grad poseban po tome što se Festival znanosti u njegovoj organizaciji ne održava samo u Gradu Zadru i na Sveučilištu, već i u gradskoj okolici te susjednim gradovima i županijama. Tako su ove godine mjesta realizacije Festivala 17 gradova i mjesta, a to su Benkovac, Bibinje, Gospić, Gračac, Lišane Ostrovačke, Lovrinac, Otočac, Pag, Pakoštane, Perušić, Poličnik, Preko, Sv. Filip i Jakov, Sukošan, Šibenik, Tkon i Zadar. Jedino što vam sada preostaje je zaviriti u program.

FOTO: PIXABAY