LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival europske kratke priče i CeKaPe

Festival europske kratke priče: Uključite se u natječaj, pošaljite kratku priču i osvojite super nagrade!

FEKP i CeKaPe pozivaju autore i autorice, kratkopričaše i kratkopričašice i sve one koji se takvima osjećaju da se jave s pričama u kojima progovaraju, pozivaju se i suprotstavljaju, dotiču i odmiču, ili na bilo koji drugi način tematiziraju „Amerike”.

FEKP i CeKaPe pozivaju autore i autorice, kratkopričaše i kratkopričašice i sve one koji se takvima osjećaju da se jave s pričama u kojima progovaraju, pozivaju se i suprotstavljaju, dotiču i odmiču, ili na bilo koji drugi način tematiziraju „Amerike”.

Festival europske kratke priče u partnerstvuCentrom za kreativno pisanje (CeKaPe) povodom svog 14. izdanja, koje će se održati u Zagrebu i Rijeci od 31. svibnja do 5. lipnja 2015., raspisuje natječaj za kratku priču.

Kultni su i svima znani stihovi „Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie Boy....” No ta se antologijska „neka druga slika” Johnnyja Štulića ne proteže samo „od Aljaske do Meksika”, nego i dalje, preko Anda i Amazone, Kube i Kariba, do ognjene Tierre del Fuego i Rta Horn.

Prostor je to Amerika iz kojeg dolaze i o kojem pišu ovogodišnji gosti FEKP-a, prostor koji obilježava i njih i njihovo stvaralaštvo bez obzira na druge, sasvim različite geografske širine na kojima žive i stvaraju, prostor s kojim imaju poseban, često kompliciran odnos.

I upravo je taj prostor, taj svijet mitova, iluzija, zabluda, rada i znoja, ostvarenih snova, najgorih noćnih mora, prostor favela i megalopolisa, ropstva i bogatstva, pampa i prerija, svijet bajkovitih bespuća, gdje igra se bejzbol i svira rock 'n' roll, gdje vladale su Marilyn Monroe i Evita Peron... odabran kao tema ovogodišnjeg FEKP-ova i CeKaPe-ova natječaja za kratku priču.

FEKP i CeKaPe pozivaju autore i autorice, kratkopričaše i kratkopričašice i sve one koji se takvima osjećaju, da se jave s pričama u kojima progovaraju, pozivaju se i suprotstavljaju, dotiču i odmiču, ili na bilo koji drugi način tematiziraju „Amerike” i/ili ono što one za njih znače, što u njima pobuđuju, na što ih tjeraju i nagone...

Pravila natječaja

Na natječaj se mogu prijaviti autori i autorice koji pišu na jezicima regije. Tekst koji se šalje na natječaj ne smije prethodno biti objavljen i ne smije prelaziti 10.000 znakova, uključujući razmake. Priče se predaju kao privitak na linku .doc ili .docx formatu, Times New Roman, veličina 12, prored 1,5. Priče se šalju isključivo preko obrasca na linku te drugačije poslani prilozi neće biti uzeti na razmatranje.

Natječaj je javan te je otvoren od 20. travnja do 10. svibnja u ponoć, a radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje. Natječaj se provodi u suradnji s prijateljima FEKP-a: Centrom za kreativno pisanjeRezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) te udrugom Kurs.

Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade:

Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija. Uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu. Termin boravka: ožujak 2016.

Druga nagrada: Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs. Nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove. Termin boravka: 2016. godina.

Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a. Nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog autora. Termin ljetne škole: 2015. godina.

Žiri je sastavljen od pisaca, urednika, novinara, književnih kritičara: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Saša Drach, Damir Karakaš i Diana Matulić.

Pobjednik/ca će biti proglašen na večernjem čitanju FEKP-a, u utorak 2. lipnja u 20.30 sati, u polukružnoj dvorani Teatra &TD (Zagreb, Savska 25), a pobjedničku priču autor/ica će čitati na završnoj večeri FEKP-a 5. lipnja.

FOTO: FEKP