LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Eksperimentalno natjecanje

FER ugostio najbolje mlade hrvatske prirodoslovce

Istraživački centar mladih organizirao je državni turnir u kojem su svoje snage odmjerili mladi hrvatski prirodoslovci. Šest će najboljih pripremiti za međunarodno izdanje, koje će se održati tijekom srpnja u Gruziji.

Istraživački centar mladih organizirao je državni turnir u kojem su svoje snage odmjerili mladi hrvatski prirodoslovci. Šest će najboljih pripremiti za međunarodno izdanje, koje će se održati tijekom srpnja u Gruziji.

U subotu, 13. siječnja 2018. godine održan je 4. državni turnir mladih prirodoslovaca. Ovo je najveće eksperimentalno natjecanje iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a odvijalo se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Pisali su test kojim su se provjeravale njihove sposobnosti logičkog zaključivanja i znanstvenog načina razmišljanja, a potom su prezentirali svoja rješenja te o njima raspravljali s drugim učenicima u takozvanim znanstvenim borbama. Njihovu je prezentaciju pratilo i ocjenjivalo šest sudaca.

Najbolji je bio Grgur Premec, učenik zagrebačke XV. gimnazije, koji je proučavao zvuk koji nastaje prilikom puhanja u bocu. Drugo mjesto osvojio je Luka Mikšić iz Gimnazije Karlovac predstavivši svoj rad iz područja dendrokronologije, a treća je bila učenica zagrebačke V. gimnazije, Elena Lukačević, koja je proučavala svojstva granuliranih materijala.

Natjecanje predstavlja kvalifikacije za izbor učenika koji će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca, koji će se održati u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju od 5. do 12. srpnja ove godine Za sudjelovanje prijavilo se više od 100 učenika, a njih 58 poslalo je svoje znanstvene radove i ušlo u konkurenciju za sudjelovanje na Državnom turniru. Na temelju ocjena nezavisnih recenzenata odabrano je njih 12 koji su ove subote odmjerili snage u finalu, a najboljih 6 ide dalje. Uz prethodno navedene, to su Marko Šarić, Andrej Todić i Ana Ćenan.

Organizator ovog natjecanja neprofitna je studentska udruga Istraživački centar mladih, koja također organizira pripremu i sudjelovanje hrvatskih učenika na Međunarodnom turniru. Dosad su naši učenici tri puta sudjelovali na međunarodnom natjecanju i postigli sjajne rezultate osvojiviši zlatnu, srebrnu i brončanu medalju. 

Simbolične nagrade za učenike i mentore pomogli su osigurati knjižara VBZ, antikvarijat i knjižara Jesenski i Turk te zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, a put naših mladih prirodoslovaca na međunarodno natjecanje u Gruziju ove su godine podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja te tvrtka Comping.

FOTO: ISTRAŽIVAČKI CENTAR MLADIH