LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt FLEXIBASE

FER dobio brzu punionicu za električna vozila

– Punionica je dio mikromreže SmartGrid Laba na FER-u. – ističe voditelj projekta FLEXIBASE izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

– Punionica je dio mikromreže SmartGrid Laba na FER-u. – ističe voditelj projekta FLEXIBASE izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

Početkom ožujka 2021. godine puštena je u pogon prva brza punionica za električna vozila na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, pišu njegovi predstavnici. Ističu da je nabavljena u sklopu znanstveno-istraživačkoga projekta FLEXIBASE – Fleksibilnost mikromreža s visokim udjelom pretvarača iz programa Znanstvena suradnja Hrvatske zaklade za znanost. 

– Punionica je dio mikromreže SmartGrid Laba na FER-u koja se sastoji od distribuiranih izvora fleksibilnosti temeljenih na pretvaračima. Na njoj će se testirati upravljački algoritmi razvijeni u svrhu optimizacije pogona mikromreže i zadržavanja njezine stabilnosti prilikom prelaska u otočni rad, odnosno odvajanja od distribucijske elektroenergetske mreže. – pojašnjava voditelj projekta FLEXIBASE izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

Na službenim stranicama FER-a navedeno je da su na povezivanju e-punionice i upravljačkoga sustava SmartGrid Laba sudjelovali brojni istraživači sa Zavoda za visoki napon i energetiku, kao i članovi projektnoga tima. Korištenje je besplatno za djelatnike Fakulteta.
FOTO: FER