LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekti od posebnog interesa

Fakultet hrvatskih studija od ministarstva dobio 7 tisuća eura za analizu iseljeništva Hrvata u Irsku

Cilj projekta je analizirati faktore koji utječu na povratne ili ponovne migracije nedavno iseljenih Hrvata u Irskoj, koristeći standardnu tipologiju migracija kao metodološki okvir.

Cilj projekta je analizirati faktore koji utječu na povratne ili ponovne migracije nedavno iseljenih Hrvata u Irskoj, koristeći standardnu tipologiju migracija kao metodološki okvir.

Ministarstvo demografije i useljeništva Republike Hrvatske nedavno je dodijelilo financijsku potporu za projekte od posebnog interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2024. godinu. Među odabranim projektima je i inicijativa Fakulteta hrvatskih studija, pod nazivom Suvremene migracije, identitet i povratak: istraživanje percepcije nacionalnoga identiteta i povratka iz perspektive recentnih hrvatskih iseljenika u Republici Irskoj.

Dijele se stipendije za deficitarna zanimanja u Križevcima, evo tko ima pravo na financijsku pomoć


Odluka ministarstva rezultirala je dodjelom financijske potpore u iznosu od 7050 eura. Cilj projekta je analizirati faktore koji utječu na povratne ili ponovne migracije nedavno iseljenih Hrvata u Irskoj, koristeći standardnu tipologiju migracija kao metodološki okvir. Također, istraživanje će obuhvatiti percepciju hrvatskog nacionalnog identiteta i različite oblike suvremene identifikacije među iseljenicima, s posebnim naglaskom na nove obrasce izražavanja nacionalne pripadnosti.

Objavljen je prijedlog bodovne liste za stipendije za učenje hrvatskoga jezika. Evo dokad je rok za prigovore


Doc. dr. sc. Monika Komušanac, pročelnica Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, vodi projekt, uz suvoditeljice izv. prof. dr. sc. Ronu Bušljeta Kardum s Odsjeka za odgojno-obrazovne znanosti te dr. sc. Lidiju Bogović s Odsjeka za kroatologiju. Realizacija projektnih aktivnosti doprinijet će boljem razumijevanju i očuvanju hrvatskog etničkog i kulturnog identiteta među disperziranim hrvatskim zajednicama diljem Europe i globalno. Osim toga, empirijska saznanja o hrvatsko-irskom migracijskom modelu bit će ključna za razumijevanje specifičnih prostornih i vremenskih obilježja suvremenih migracija iz Hrvatske. 

IZVOR: FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA U ZAGREBU
FOTO: PEXELS