LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna znanstveno-stručna konferencija

Fakultet hrvatskih studija i Hrvatsko katoličko sveučilište rasvjetljuju gastarbajtersku problematiku

– Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče osobito važna u razumijevanju recentnoga egzodusa iz Hrvatske. – poručuju organizatori konferencije o gastarbajterima. 

– Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče osobito važna u razumijevanju recentnoga egzodusa iz Hrvatske. – poručuju organizatori konferencije o gastarbajterima. 

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište organiziraju prvu međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma. Održat će se na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj 19. i 20. listopada 2020. godine, uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja te Zaklade Konrad Adenauer.

– Prva je to konferencija takve tematike u Hrvatskoj i širem regionalnom okruženju, a glavni joj je cilj okupiti znanstvenike i stručnjake koji će različitim pristupima doprinijeti razumijevanju gastarbajterske problematike. Hrvatski su iseljenički valovi tijekom cijeloga 20. te u prva dva desetljeća 21. stoljeća, u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenoga razdoblja, bili uglavnom zaboravljana tema. Nije održan niti jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. gastarbajterske ere 60-ih godina prošloga stoljeća, niti su znanstveno i stručno rasvijetljeni uzroci i posljedice iseljavanja na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i sveukupni razvoj. Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče osobito važna u razumijevanju recentnoga egzodusa iz Hrvatske. – poručuju s Fakulteta hrvatskih studija

Organizacija prve konferencije o gastarbajterima, ističu, početak je primjerenog vrednovanja te teme na institucionalnoj (sveučilišnoj), znanstvenoj i javnoj razini i planiranog bijenalnog održavanja ciklusa konferencija u budućnosti.

– S obzirom da je niz znanstvenika i stručnjaka iz Republike Hrvatske, hrvatske dijaspore i hrvatskoga susjedstva prepoznao objektivnu nužnost razmatranja iseljeničkih i migracijskih pitanja, zadovoljstvo odazivom i iskazanim interesom nije izostalo. – dodaju.

Događaj obuhvaća pet tematskih panel-rasprava koje pokrivaju demografske, povijesne, političke, gospodarske, sociološke, kulturne i srodne teme gastarbajterskoga razdoblja te dva online-panela. Iz organizacije navode da će ugostiti ukupno 95 predavača s različitih institucija i iz različitih krajeva Hrvatske te 12 međunarodnih sudionika, te da posjetitelje očekuje i izložba o gastarbajterima u predvorju Konferencijske dvorane Zagreb.

Valja napomenuti da će se konfernecija održati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka. Njen je program dostupan na poveznici

FOTO: PIXABAY