LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ULAZAK HRVATSKE U EUROZONU

Euro stiže, a guverner Vujčić progovara o strahovima građana po pitanju rasta cijena

Guverner HNB-a Boris Vujčić u svom se jučerašnjem gostovanju na HTV-ovu Dnevniku pri govoru o euru dotaknuo tema rasta cijena i zaštite potrošača, najvjerojatnijeg tečaja po kojem će Hrvatska ući u eurozonu i stavova građana o uvođenju eura.

Guverner HNB-a Boris Vujčić u svom se jučerašnjem gostovanju na HTV-ovu Dnevniku pri govoru o euru dotaknuo tema rasta cijena i zaštite potrošača, najvjerojatnijeg tečaja po kojem će Hrvatska ući u eurozonu i stavova građana o uvođenju eura.

Gost na HTV-ovu Dnevniku, guverner Vujčić, je na pitanje o mogućem divljanju cijena odnosno količini sigurnosti koju u tom kontekstu može jamčiti potrošačima ustvrdio kako cijene unatoč određenom porastu nisu podivljale u drugim zemljama te da će poduzeti sve kako bi se potrošači po tom pitanju maksimalno zaštitili.

– Iskoristit ćemo iskustva svih zemalja do sada koje su uvodile euro i koja su se pokazala dobrima. Na primjer, objavljivanje cijena unaprijed, prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura, tako da svatko - bez obzira na to ide li u dućan kupovati namirnice ili u kafić piti kavu - može vidjeti mjesecima unaprijed kolika je cijena u eurima toga istoga što će od 1. siječnja opet biti samo u eurima. I nakon nastavit će se dualno objavljivanje cijena tako da potrošač ne može ni na koji način biti doveden u zabludu. – izjavio je za HTV. 

Vujčić je najavio i izradu etičkog kodeksa koji će od tvrtki iziskivati obećanje u vidu fer ponašanja tijekom konverzije kune u euro. U tom kontekstu, premda se ne može nikomu reći kolike će biti cijene, Vujčić smatra kako će pritisak javnosti, nadgledanje i transparentnost dovesti do rezultata.


Tečaj najvjerojatnije 7,53


Europska središnja banka je kao središnji paritet odredila 7,53, a Vujčić je rekao kako ćemo upravo po tom tečaju najvjerojatnije ući u eurozonu.

– Sve zemlje do sada, osim jedne, ušle su upravo po tom tečaju u kojem su bile u ERM-u. Prema tome, možemo s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da će i za Hrvatsku upravo to biti fiksni tečaj. I tu nema, moram ponovno napomenuti, onda prodajnog, kupovnog tečaja, nego se sve transakcije obavljaju upravo po tom jednom fiksnom tečaju, što je opet zaštita potrošača. – rekao je u Dnevniku.

Vujčić zamjenu novčanica i kovanica smatra golemom logističkom operacijom, pa je u izjavi za HTV to prigodno opisao i slikovitom usporedbom:

– Imamo oko pola milijarde papirnatih novčanica, to je kao da naslažete stup visok 50 km, i imamo oko 1,1 milijardu kovanica u optjecaju, to vam je kao 126 velikih ZET-ovih tramvaja.

Naveo je, a svakako je bitno istaknuti, kako će kovanice građani moći donositi i zamjenjivati u HNB u razdoblju od tri godine, dok će se papirnate novčanice moći mijenjati zauvijek.
 

„61% građana podupire uvođenje eura”


Vujčić je izjavio i kako prema posljednjoj anketi 61% građana podupire uvođenje eura te da taj broj kontinuirano raste. 

– Mislim da će informiranjem građana on nastaviti rasti. Rekao bih da je čak i viši nego u većini drugih zemalja prije uvođenja eura, a nakon uvođenja eura ta je potpora porasla u svim zemljama koje su uvele euro. –dodao je.

Rekavši kako mu je tijekom prošlotjednog posjeta Sloveniji njihov guverner rekao da je potpora po pitanju eura u toj zemlji veća od 90%, guverner je zaključio kako je potpora slovenskim građana tolika jer su zadovoljni.

– Da nisu zadovoljni, ne bi dali tu potporu. – rekao je za HTV. 

FOTO: UNSPLASH