LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kontroverze

EllaOne tablete: Zadiranje u privatnost ili ne?

Iako je više puta naglašeno da tableta EllaOne nije abortivna, mišljenja su i dalje podijeljena.

Iako je više puta naglašeno da tableta EllaOne nije abortivna, mišljenja su i dalje podijeljena.

Bezreceptno izdavanje hitne kontracepcije EllaOne nedavno je uvedeno u Hrvatsku kao zemlju članicu Europske unije. Ova odluka donesena je na preporuku Europske agencije za lijekova (EMA), a u Hrvatskoj je dobila i naputak ministra zdravlja Siniše Varge.

Prema Varginu naputku, ljekarnik ima pravo ženu izdvojiti iz reda, pozvati je u odvojenu prostoriju, ispitati o spolnom životu te na temelju toga odlučiti hoće li joj prodati tabletu. Nadalje, maloljetnicama se tableta ne prodaje bez pratnje roditelja ili skrbnika.

Ova je odluka potaknuta dopisom Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Hrvatskoj ljekarničkoj komori, a Ministarstvo zdravlja naglašava da u Zakonu o ljekarništvu stoji da je ljekarnik zdravstveni radnik i ima pravo razgovarati s pacijentom o tome zašto uzima određeni lijek. 

Kontroverze se javljaju u pitanjima zadire li se previše u privatnost ovakvim protokolom i radi li se o nekoj vrsti diskriminacije reproduktivnih prava žena. Dr. Velimir Šimunić više je puta objasnio da je ellaOne lijek koji ne šteti, da nije abortivan te ni na koji način ne može prekinuti trudnoću. 

S druge strane, postoje mišljenja da bi izdavanje ove tablete ipak trebalo imati regulativu kojom će ljekarnik procijeniti smije li ga žena uzeti zbog zdravstvenog stanja. Također, smatra se da bi ženu trebalo upoznati s posljedicama prekomjernog korištenja (ne preporuča se upotreba više od jednom u pola godine). Također, istaknuto je da je Europska komisija potvrdila da Odluka ne obvezuje zemlje članice Europske unije da dopuste prodaju kontracepcijske pilule – bilo za prodaju na recept ili bez recepta.

Pored ovakvih mišljenja stoje neutralniji komentari ljudi koji navode da cijela situacija i nije tako strašna. Formular nije isključivo zadiranje u privatnost i neugodno propitkivanje o spolnom životu, već sadrži pitanja vezana uz zdravstveno stanje (uzimanje drugih tableta, podaci o ciklusu itd.) pomoću kojih bi se mogla stvoriti slika o tome smije li žena uistinu konzumirati lijek.

FOTO: LLOYDSPHARMACY.COM