LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inovacije u zdravstvu

EIT Health InnoStars podržao hrvatsku inovaciju; na razvoju projekta radi i Sveučilište u Zagrebu

– Konstantno radimo na pronalaženju talenata u Hrvatskoj i pozivamo ih da iskoriste mogućnosti koje daje EIT Health. Ono što nudimo jesu najbolji mentori, obuka i financiranje. – rekla je voditeljica Ureda za transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Huba u Hrvatskoj.

– Konstantno radimo na pronalaženju talenata u Hrvatskoj i pozivamo ih da iskoriste mogućnosti koje daje EIT Health. Ono što nudimo jesu najbolji mentori, obuka i financiranje. – rekla je voditeljica Ureda za transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Huba u Hrvatskoj.

EIT Health InnoStars odlučio je podržati 15 novih inovacija u zdravstvu koje su razvijene u naprednijim regijama srednje, istočne i južne Europe. Svaki projekt u 2020. godini dobiva do 75 000 eura za daljnji razvoj probojnog proizvoda ili rješenja, ali i mentoriranje i pristup mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi. Ove je godine jedan od podržanih projekata sustav s 3D hardverskim senzorom koji podržava pokrete ruku/prstiju kao ulaz, bez dodira s rukom – pristup koji će omogućiti kirurzima da dobiju potpunu i beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije, gdje je neizbježno preklapanje stvarnih i virtualnih anatomskih modela. Projekt razvijaju Rochester Institute of Technology u Hrvatskoj, Bitmedix i Sveučilište u Zagrebu.

3D virtualni navigacijski uređaj ponudio bi alternativu postojećim softverskim sustavima za vizualno praćenje, a RIT Croatia želi pokrenuti inicijativu za razvoj softverskog okvira koji će koristiti stereo dubinske kamere visoke rezolucije i pružiti skup standardiziranih metoda za upravljanje medicinskim aplikacijama, kao što su npr. pokreti ruku/prstiju. Praćenje kretanja omogućuje preciznije virtualno kretanje, rotaciju, prostorno zaključavanje i mjerenje, kao i dubinsku analizu skupova podataka. Za najpreciznije iskustvo koristi se kamera za praćenje 3D prostora i kretanja koja ima aktivnu stereo rezoluciju s preciznim senzorima za analizu dubine do raspona od 2 do 3 metra, što kirurgu daje osjećaj slobode za vrijeme operacije.

– Cilj nam je potaknuti razvoj zdravstvenih inovacija u našim krajevima. Konstantno radimo na pronalaženju talenata u Hrvatskoj i pozivamo ih da iskoriste mogućnosti koje daje EIT Health. Ono što nudimo jesu najbolji mentori, obuka i financiranje koje podupire njihovu inovaciju, ali i osnažuje inovacijski ekosustav. – rekla je dr. sc. Vlatka Petrović, voditeljica Ureda za transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Huba u Hrvatskoj.

Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS, istaknula je:

– Cilj nam je poticati novu generaciju inovatora i podržati osnivanje novih poduzeća koja se bave zdravstvom. Za nas je ovo više od samog finaciranja. Mi tražimo i unaprjeđujemo najbolje lokalne istraživače za izgradnju konzorcija, uključujući i ostale igrače iz poslovne ili akademske zajednice. Dugoročno gledano oni mogu postići razinu zrelosti koja će im omogućiti da unovče svoje inovacije ili povećaju svoje poslovanje.

Četiri zemlje na pobjedničkom postolju

Godine 2020. Rumunjska (4), Portugal (3), Italija (2) i Slovenija (2) bile su među najuspješnijim zemljama s najviše nagrađenih konzorcija. Ovo je druga godina u kojoj Rumunjska i Slovenija predstavljanju visokokvalitetne projekte na EIT Health RIS inovacijskom pozivu. Ostali podržani projekti dolaze iz Hrvatske, Češke, Latvije i Litve.

Više o EIT Health RIS Innovation Callu

EIT Health RIS Innovation Call ukupno je podržao 30 konzorcija zdravstvenih inovatora od 2019. do 2020. iz naprednijih europskih regija. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha program se nastavio ove godine s ciljem financiranja kvalitetnih, snažnih i uravnoteženih projekata lokalnih akademskih institucija i istraživačkih timova. Projekti će se razvijati u suradnji s EIT Health Hubs, lokalnim organizacijama koje podržavaju regionalni razvoj ekosustava: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech zajednica u Rumunjskoj, Sveučilište u Portu u Portugalu, Ljubljanski univerzitetski inkubator u Sloveniji, Consorzio Arca u Italiji, Sveučilište u Zagrebu u Hrvatskoj, DEX inovacijski centar u Češkoj, Riga Stradins University u Latviji i Litvansko sveučilište zdravstvenih znanosti.

FOTO: PRESENT COMMUNICATIONS