LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Središte za razvoj vođa „Marko Babić”

Dvadeset i devet polaznika prošlo zahtjevnu vojnu obuku, završili je maratonskim hodom od čak 88 kilometara

Najbolji polaznik ove generacije je narednik Petar Buljan, ujedno i najstariji polaznik obuke ikada. Sa svojom 51 godinom ovaj dočasnik pokazao je da su godine itekako relativan pojam.

Najbolji polaznik ove generacije je narednik Petar Buljan, ujedno i najstariji polaznik obuke ikada. Sa svojom 51 godinom ovaj dočasnik pokazao je da su godine itekako relativan pojam.

Jučer je dvadeset i devet polaznika jedanaestog naraštaja Središta za razvoj vođa Marko Babić okončalo svoju obuku svečanim završetkom maratonske hodnje od Udbine do Knina, zaključujući tako šestotjedni intenzivni program.

Polaznici su se istaknuli svojom predanošću i odlučnošću tijekom hoda koji je ubuhvatio 88 kilometara kroz triju županija. Tijekom toga hoda polaznici su zajedno s instruktorima i popratnim osobljem prošli područjem Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Hodn su započeli u vojarni Josip Jović u Udbini u ranim jutarnjim satima blagoslovom u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini te su nastavili dalje trasom prema Gračacu, Otriću i Kninu. Pola puta hodali su šumama, a drugu polovicu asfaltom i uređenim stazama.

Jedan od polaznika obuke, desetnik Matijević, rekao je da je obuka bila izuzetno teška i zahtjevna, a toplinski val koji trenutačno traje u čitavoj državi nije ju olakšao.
 

„Ovih 88 kilometara je najtežih 88 kilometara u mom životu, ali vrijedilo je svake kapi prolivenog znoja. Došli smo do kninske tvrđave, podigli zastavu i srce je puno ponosa.”, rekao je.

 

FOTO: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Svečani hod 11. naraštaja u Središtu za razvoj vođa „Marko Babić”

 

Najbolji polaznik generacije je ujedno i najstariji polaznik obuke ikada 


Završetak obuke obilježen je svečanim dolaskom na kninsku tvrđavu, gdje su polaznike dočekali brojni članovi obitelji te su im uručene diplome i značke za uspješno završenu obuku. Najboljem polazniku uručen je samokres s posebnom posvetom, odnosno samokres HS-9 s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Hrvatska ponovno uvodi vojni rok, evo u kojim je drugim zemljama EU vojni rok obvezan



Najbolji polaznik generacije je narednik Petar Buljan, pripadnik Satnije mornaričkog desantnog pješaštva, koji je ujedno i najstariji polaznik obuke ikada. Sa svojom 51 godinom dočasnik je pokazao da su godine itekako relativan pojam.
 

„Prva četiri dana su meni bila najteža. Nakon toga, kad sam se naviknuo sve je išlo glatko.”, rekao je.


Jedinstvena obuka u Hrvatskoj koja stvara vođe


Jedinstveni program u Hrvatskoj vojsci pod vodstvom Središta za razvoj vođa Marko Babić istaknuo je važnost stvaranja vođa spremnih za suvremene izazove. Brigadni general Valentin Skroza, čestitajući polaznicima, naglasio je da obuka u uvjetima visokog psihofizičkog opterećenja i kontroliranog stresa stvara okruženje za prepoznavanje i razvoj vojnih vođa.
 

„Ta jedinstvena obuka u Hrvatskoj vojsci u uvjetima programiranih visokih psihofizičkih opterećenja i kontroliranog stresa stvara okolnosti za provjeru, prepoznavanje i izgradnju vojnih vođa.”, rekao je general Skroza.


Naglasio je da je obuka u ekstremnim vremenskim uvjetima jedna od najzahtjevnijih obuka, te da su svi polaznici pokazali spremnost za sve buduće izazove.

Srednjoškolci uče kako koristiti kalašnjikov i upravljati bespilotnim borbenim letjelicama


 

„Hrvatska vojska obukom u ovom Središtu pokazala je da stvara spremne, motivirane i na stres otporne vođe koji će biti okosnica suvremenih bojnih djelovanja, a timpristupom stavlja se uz bok modernih zapadnih vojski spremnih na odgovore nestabilnog globalnog okruženja.”, kazao je.


FOTO: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, pripreme za svečani hod


Prvi dočasnik Središta za razvoj vođa Marko Babić časnički namjesnik Mato Bjelovarac rekao je da je za vrijeme te generacije u cijelosti usavršen i implementiran čitav niz vodenih prepreka koje prethodno nisu bile dio obuke.
 

„Svaka obuka ima neke svoje novitete i mi se uvijek trudimo dati neku novu dimenziju obuci, ali u okvirima zadanog plana i programa koje Središte provodi.”, pojasnio je časnički namjesnik Bjelovarac.

 

„Cilj Središta je razviti i obučiti vrhunske vođe koji će učiniti Hrvatsku vojsku snažnijom i kompaktnijom. Taj pristup može se vidjeti i na primjeru poligona s vodenim zaprekama koji su osmislili instruktori Središta, a koji sada koriste i druge postrojbe Hrvatske vojske. Sve što mi napravimo i sve što radimo radimo za Oružane snage Republike Hrvatske.”, istaknuo je.

 

Obilježavanje VRO Oluja: Trojica ministara odbila poziv za sudjelovanje


IZVOR: MINISTARSTVO OBRANE REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: MINISTARSTVO OBRANE REPUBLIKE HRVATSKE