LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Modernizacija obrazovanja

Dualno obrazovanje, praksa, poduzetništvo i zapošljivost u fokusu University-Business Foruma

– UB Forum u Hrvatskoj služi daljnjem poticanju aktivnosti usklađivanja visokoobrazovne produkcije s potrebama razvoja gospodarstva, odnosno tržišta rada. – rekla je Iva Biondić.

– UB Forum u Hrvatskoj služi daljnjem poticanju aktivnosti usklađivanja visokoobrazovne produkcije s potrebama razvoja gospodarstva, odnosno tržišta rada. – rekla je Iva Biondić.

Hrvatska će prvi put biti domaćin University-Business Foruma. Održat će se 19. i 20. listopada u sveučilišnom centru VERN' Island School i na otoku Visu u organizaciji Europske komisije i VERN'a. Pod temom Learning by earning – first steps to (self)employment, okupit će predstavnike europskih i hrvatskih visokoobrazovnih institucija, poslodavaca, ministarstava i agencija, koji će usporediti hrvatska i europska iskustva te moguće sektorske preporuke u području visokog obrazovanja i gospodarstva, odnosno tržišta rada.

Govornici na forumu bit će ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dr. Ivana Modena, osnivačica i predsjednica švicarske poslovne škole Sustainability Management School (SUMAS), koja je prva na svijetu počela izvoditi studije upravljanja održivim razvojem, zatim Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i dr. Doris Pack, donedavna predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta i predsjednica Savjeta VERN'a. Na panel diskusijama i radionicama sudjelovat će rektori sveučilišta u Rijeci i Splitu, Sveučilišta VERN', predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Hrvatske udruge poslodavaca, EURASHE – Europske udruge visokih učilišta, stručnjaci za obrazovanje, gospodarstvo i tržište rada sa visokih škola i institucija iz Njemačke, Grčke, Francuske, Nizozemske, SAD-a, Slovačke, Irske i Hrvatske, predstavnici državnih agencija i uspješnih tvrtki i studenti.

Sudionici će razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse o dualnom obrazovanju, usklađivanju binarnog obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, učenju uz rad, međunarodnoj praksi, ulozi visokih škola u praćenju zapošljivosti studenata, ulozi gospodarstva i politike u poticanju poduzetništva na fakultetima, socijalnom poduzetništvu i inovacijama te obrazovanju za poduzetništvo.

– Svi sadržaji foruma na Visu jasno su fokusirani na veću zapošljivost i samozapošljivost mladih, odnosno smanjenje njihove nezaposlenosti. To je ujedno, u njihovom djelovanju, i odgovornost svih dionika, bilo da dolaze iz visokoobrazovnog, gospodarskog, državnog ili neprofitnog sektora, koji sudjeluju u radu foruma. UB Forum u Hrvatskoj služi daljnjem poticanju aktivnosti usklađivanja visokoobrazovne produkcije s potrebama razvoja gospodarstva, odnosno tržišta rada. – rekla je Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj VERN'a i programska direktorica UB Foruma.

University-Business Forum pokrenut je 2008. godine, kao europska inicijativa za poticanje modernizacije visokog obrazovanja te suradnje između obrazovnog sektora i gospodarstva, a time i širu implementaciju strategije Europe 2020. Prvo izdanje u Hrvatskoj i regiji partnerski organiziraju Europska komisija i VERN’, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Sveučilištima u Rijeci i Splitu te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Više informacija o tematskom University-Business Forumu te panelistima i govornicima možete saznati na službenoj internetskoj stranici.

FOTO: PIXABAY