LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sufinanciranje udžbenika

Država i ove godine sufinancira udžbenike i obroke za učenike, ali i dodatne obrazovne materijale za neke

Ove mjere imaju za cilj olakšati obrazovne troškove i podržati obitelji s nižim primanjima.

Ove mjere imaju za cilj olakšati obrazovne troškove i podržati obitelji s nižim primanjima.

Vlada je odlučila i ove godine podržati obrazovanje učenika osnovnih i srednjih škola sufinanciranjem dijela troškova. U sklopu mjera, uz besplatne udžbenike i obroke za osnovnoškolce, bit će osigurano i financiranje dodatnog obrazovnog materijala za određene učenike.

Za oko 1 500 učenika osnovnih škola bit će pokriveni troškovi „drugih obrazovnih materijala”. Pravo na ovu pomoć imaju učenici čije obitelji koriste zajamčenu minimalnu naknadu, naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje, naknadu za civilne stradalnike iz Domovinskog rata ili sudjeluju u eksperimentalnom programu Osnovna škola kao cjelodnevna škola. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih osiguralo je 53 tisuća eura za ovu svrhu, dok će Ministarstvo hrvatskih branitelja izdvojiti 2 094 eura za dodatne materijale za oko 51 učenika.

Ministarstvo objavilo popis studijskih programa koji mogu konkurirati za državne stipendije u STEM područjima



Od ove školske godine, određeni srednjoškolci također će imati pravo na besplatne udžbenike. Ova pomoć namijenjena je učenicima čije obitelji koriste zajamčenu minimalnu naknadu. Financiranje obuhvaća sve obvezne udžbenike za nastavne predmete prema odabiru škola i Kataloga odobrenih udžbenika.

Hrvatsko izaslanstvo promovira studiranje u Hrvatskoj na sajmu u Francuskoj


S obzirom na povećanje cijena udžbenika, Vlada je prilagodila iznose financiranja. Novo izračunavanje cijene udžbenika temelji se na medijalnoj neto plaći i posebnom faktoru za svaku skupinu razreda. Ove mjere imaju za cilj olakšati obrazovne troškove i podržati obitelji s nižim primanjima.

Više informacija pročitajte na poveznici.

IZVOR: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: PEXELS