LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s osječkim aktivistima

Doznali smo što je zapravo Mladforma koja stoji iza projekta #bezfiltera

Osobe koje stoje iza Mladforme otkrile su čime se točno bave, kako su došle do ideja, što žele postići njihovom realizacijom i kako im se priključiti.

Osobe koje stoje iza Mladforme otkrile su čime se točno bave, kako su došle do ideja, što žele postići njihovom realizacijom i kako im se priključiti.

Instagram je pogodno tlo za pokretanje društvenih promjena, a toga su vrlo dobro svjesni i mladi aktivisti iz Osijeka koji stoje iza Mladforme. Porazgovarali smo s njima kako bismo doznali čime se točno bave. 

Čime se točno bavi Mladforma?

– Mladforma je neformalna inicijativa mladih koja promovira participaciju mladih u životu grada. To radimo na dvije razine – kroz zalaganje za bolje politike za mlade, ali i kroz osnaživanje mladih za razvoj i provedbu vlastitih ideja, aktivnosti i projekata.

Kako ste došli na ideju osnivanja Mladforme?

– Na ideju je došla skupina osječkih aktivista, zaposlenih ili aktivnih u organizacijama civilnoga društva, koji su shvatili da su tek pred kraj svoje mladosti (barem prema definiciji) stekli znanje i iskustvo potrebno da svoje ideje i zamisli provedu i u praksu. Tu se rađa ideja o osnivanju inicijative mladih za mlade, kako bi te kompetencije pravovremeno prenijeli na mlađe generacije i osnažili ih da se aktiviraju i u mlađim godinama nego što smo to mi mogli.

Pokrenuli ste razne zanimljive inicijative, no posebno bismo skrenuli pažnju na projekt #bezfiltera. Kako ste došli na tu ideju?

– Projekt #bezfiltera europski je projekt solidarnosti te je financiran kroz Europske snage solidarnosti Europske Unije. Do ideje smo došli za vrijeme prvog COVID-19 lockdowna jer se ideja o angažiranim influencerima činila kao logična reakcija na globalnu situaciju u kojoj smo se pronašli. Postali smo svjesniji nego ikada važnosti društvenih mreža u našim životima, ali i utjecaja koji nije nužno dobar. Primijetili smo da je sadržaj na društvenim mrežama često upitne kvalitete, da često nedostaje kritičkog promišljanja i medijske pismenosti među mladima koji konzumiraju medijski sadržaj, ali i da se kvalitetan sadržaj često plasira u formi u kojoj mladima nije atraktivan. Tu dolazimo na ideju da pokušamo kreirati sadržaj koji je istovremeno kvalitetan i atraktivan, koji komunicira teme bitne za mlade te kojeg stvaraju sami mladi kroz kampanje – koje se provode pola godine, na ukupno šest tema. Naše iskustvo i primjere prakse (dobre i loše) planiramo podijeliti u publikaciji koju ćemo sastaviti nakon završetka kampanja na društvenim mrežama, a na kraju projekta planiramo organizirati i jednu zanimljivu tribinu gdje će mladi koji su sudjelovali u projektu imati priliku podijeliti svoja iskustva angažiranog influencanja.  

Tko stoji iza inicijative?

– Iza inicijative stoje svi njezini članovi. No, koordinacijski tim Mladforme čine Nikica Torbica, Mirna Šostarko i Bruno Koić iz DKolektiva, Mirna Šmit iz Zaklade Slagalica, Darija Walter iz Udruge Plantaža te Saša Milaković iz Savjeta mladih Grada Osijeka.

Koliko vas sudjelovanje u projektima?

– Mladforma ima nešto manje od 60 članova, a u projektu #bezfiltera sudjeluje njih 36, podijeljenih u šest grupa – Ljudska prava, Politika za mlade, Prostor za mlade, Kvalitetno obrazovanje, Slobodno vrijeme mladih i Održivi razvoj. Ubrzo nakon osnivanja Inicijative velik broj mladih bio je zainteresiran pridružiti se našim aktivnostima, no projekt #bezfiltera nam je pomogao uistinu angažirati postojeće i zainteresirati potencijalno nove članove. 

Koga želite aktivirati, tj. na koga želite utjecati?

– Ciljana skupina ovog projekta su prvenstveno mladi i to na dvije razine – prva ciljana skupina su sami sudionici projekta, tj. članovi Mladforme koji istražuju navedene teme i razvijaju načine kreiranja sadržaja koji će na pristupačan i atraktivan način komunicirati istraženo drugoj ciljanoj skupini, a to su korisnici društvenih mreža, prvenstveno mladi.

Može li vam se još netko priključiti i kako?

– Mladformi kao inicijativi se mogu priključiti svi mladi koji žive, studiraju ili na neki način djeluju na području grada Osijeka i njegove okolice. Za projekt #bezfiltera u ovom trenutku ne tražimo nove sudionike jer je zamišljen kao dugotrajan angažman skupine mladih, koje proces prate od početka do njegova završetka, no dakako da bismo osigurali prostor za priključivanje svake motivirane mlade osobe koja nam pristupi.

Koja je vaša misija i što želite postići u svom radu?

– Temeljni smisao je ponuditi mladima prostor za aktiviranje. Svi smo čuli kako su mladi pasivni, ništa ne rade, ne brinu o zajednici u kojoj žive i tome slično. Mi smatramo kako to nije točno – mnogi mladi su aktivni, a još brojniji imaju potrebu aktivirati se, ali su demotivirani jer ne vide priliku za djelovanje ili smatraju kako nemaju prostora doista doprinijeti. Mi želimo pokazati mladima da mogu, želimo biti oaza podrške unutar koje mladi doista pronalaze nove kreativne načine da pozitivno djeluju na lokalnu zajednicu i u kojoj se uče biti aktivnim građanima. Pri tome svoje aktivnosti komuniciramo i s lokalnim donositeljima odluka te pratimo njihov rad kako bismo utjecali na promišljenije, bolje i participativnije politike za mlade.

Klara, članica Mladforme, rado nam je ispričala svoje iskustvo.

Kako si se priključila inicijativi?

– Da se priključim Mladformi motivirala me želja za aktiviranjem u lokalnoj zajednici, želja za poboljšanjem kvalitete lokalnog života, ali i želja za osobni razvoj u području djelovanja za bolje sutra. Ljudi koji su uključeni u projekt vrlo su mladi, motivirani, angažirani i međusobno povezani, što dovodi do jedne predivne i poticajne klime u mom svakodnevnom životu. Nezamislivo sam zahvalna što se Osijek može pohvaliti, ne samo ovom, već i mnogim nedavno pokrenutim inicijativama i što se svi trudimo uljepšati vlastite i tuđe živote te zajednicu u kojoj živimo.

Što si naučila kroz projekt #bezfiltera?

– Projekt #bezfiltera naučio me koliko ne znam o mnogočemu, ponajviše ljudskim pravima, budući da sam dio te skupine. Ljudska prava su nešto opće poznato, ali opet mnogima nerazumljivo – nerazumljivo u smislu koliko se često i na koje načine u svakodnevici događa kršenje tuđih temeljnih ljudskih prava i zato je ova inicijativa od velike važnosti za sve nas, i van samog područja Osijeka. Smatramo da treba iskoristiti sve alate koje nam današnji svijet i tehnologija mogu ponuditi kako bismo zbilja doveli do neke promjene u ljudima, mindsetu i prostoru koji svi dijelimo.

Koliko si toga naučila zahvaljujući ovoj inicijativi i što bi poručila mladima?

– Osim obrazovanja o temi na kojoj radim, Mladforma pruža i indirektno unapređenje komunikacijskih vještina, vještina potrebnih za timski rad, gura nas (na dobar način) van vlastitih zona komfora kako bismo rasli osobno i profesionalno (iako smo neformalni, opet se uče vještine koje ćemo moći primijeniti u profesionalnom životu jednog dana), uči nas kako nastaju i kako se provode projekti i koliko je važno razraditi svaki korak u organizaciji bilo čega kako bi bili što uspješniji.

Pozvala bih sve mlade, pa i starije, da se uključe u vlastite lokalne inicijative, ili nešto veće, jer jedan po jedan mijenjamo svijet.

Rad Mladforme može se pratiti na Instagram profilu i Facebook stranici.
FOTO: INSTAGRAM / MLADFORMA